Magyar Camping és Caravanning Club
2016. év beszámolói: [ 2016 Szilveszter ] [ "Szeretet-vendégség" ] [ Kiskunhalas ] [ Bogács ] [ Tiszaföldvár ] [ Dunaföldvár ] [ Pádis fennsík ] [ Orosháza Gyopáros ] [ Dahlia Rallye ] [ Ada ] [ Szántód ] [ Bajmóc ] [ Szob ] [ Balatonboglár ] [ Dömös ] [ Celldömölk JUFA ] [ Szentes ] [ Kerekdomb ] [ Agárd Húsvét ] [ Martfű ] [ Farsang 2016 ]

Agárd Húsvét

  • Húsvéti Kempingtalálkozó, Agárd

2016.03.24-2016.03.29

 

Nagyon készültünk a Húsvéti kempingezésre. Barátainkkal már hetekkel előbb egyeztettünk telefonon, hogy hová kellene menni. Szerencsére kínálat volt bőven. A kiválasztás bizonytalansága egészen addig tartott, amíg az MCCC web-lapján meg nem jelent a program, amelyet látva már nem volt vitás, hogy Agárdon húsvétozunk. A hűvös szeles, időnként napos időben csütörtök estére a jelentkezettek (kb. 50 egység) nagy része megérkezett.

Pénteken délelőtt gyalogosan indultunk el a közeli Gárdonyi Géza Emlékházba. A nagy magyar író 2007-ben felújított szülőházában kialakított tárlat életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit mutatta be. A tárlóban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgyát is láthattuk. Ott volt az Egri csillagok című művének kézirata és az egri vár makettje is, de helyet kapott az épületben egy korabeli eszközökkel és bútorokkal berendezett konyha is.

Az Emlékház oldalfalában az író születésének 151. évfordulóján 2014. augusztusban, huszonkét költő és író emlékfalát avatták fel. Ezek mindegyike egy-egy Fejér megyéhez kötődő, a magyar irodalom történetében jelentős életművel rendelkező alkotó, pl. Vörösmarty Mihály, Eötvös József, Vas Gereben, Vajda János stb.

Az Emlékház szomszédságában található a Gárdonyi Rönkvár, amely az egri vár közel 500m2-es kicsinyített másolata. Megtalálható itt a Dobó bástya és egy 50 m-es földalatti labirintus, valamint egy 9 méter magas torony. Ez a hely alkalmas arra, hogy történelmi játék keretében idézzék fel az érdeklődőknek a magyar történelem egyik dicsőséges eseményét. 

 A találkozó megnyitója péntek este volt. Krausz József alelnök úr a tábortűz mellett üdvözölte a találkozóra érkezetteket és ismertette a további programokat. Csendes esti beszélgetés kezdődött a tűz melegénél, előkerültek a flaskák, a poharak és az otthoni sütemények, majd vidám nótázás következett kifáradásig.

Szombaton reggel 9-kor indultunk az autóbuszos kirándulásra. Utunk első állomása Csókakő volt Az omladozó vértesi végvárak közül Csókakő az egyetlen, amely nem az erdők sűrűjében bújik meg, hanem a hegység peremén, így már messziről láttuk a Vértes egyik kis szirtjén álló impozáns gótikus várat. Idegenvezetőnk Vass Rezsőné, Tusika - aki aktív tagja a Csókakői Várbarátoknak - lenyűgözően érdekes ismertetést tartott a vár 1200 körüli megépítésétől napjainkig eltelt időben az ostromokról, építkezésekről, a várbeli életről, ill. a vár tulajdonosaival kapcsolatos legendákról. Ismertetését szemléletessé tette egy magasra feltartott táblával, amelynek egyik oldalán a vár látképe, a másik oldalán meg az alaprajza volt látható.

Elmondta, hogy 2014 tavaszára a vár nagy része teljesen újjáépült, a fal körbeért a vár körül, elkészült az újjáépített kaputoronyhoz vezető felvonóhíd rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A félig a sziklába ágyazott várkápolnát is, szinte a semmiből varázsolták újjá. A török korból a barbakán tornya maradt meg legépebben. Élveztük a kilátást a várból, amely egészen csodálatos a Móri-árok völgyteknőjére és a Keleti-Bakonyra. A romvárak szerelmeseinek mindenképp érdemes ellátogatni ide.

Csókakőről a közeli Mór városba utaztunk, amely város a Dunántúli régióban, Fejér megyében a Bakony és a Vértes között a Móri-árok legjelentősebb települése. A várost 15.000 lélek lakja. Kedvező földrajzi fekvésének és az itt élő magyar és német ajkú lakosság szorgalmának köszönhetően mindig kitűnt a hasonló méretű magyarországi városok közül. Mór és a bor fogalma már ősidők óta eggyé vált, így az itteni program is egy borospincébe vezetett. A Bozóky pincészetben némi csalódást keltett csapatunk létszáma, ugyanis több emberre számítottak az előzetes bejelentés szerint. Többen ugyanis meggondolták magukat és a borkóstolás helyett városnéző vagy ebédelő programot választottak. A megadott indulási időre mindenki előkerült és folytattuk utunkat.

Fehérvárcsurgón a Károlyi kastélyt tekintettük meg. Az a kastély, ami jó pár éve még omladozva, szomorúan állt az ugyancsak pusztulásnak indult hatalmas parkban, most pompásan felújítva tárult a látogató szeme elé. Ez a példaszerű felújítás és hasznosítás annak köszönhető, hogy a kastély egykori tulajdonosainak leszármazottja Károlyi György, hazatért párizsi emigrációjából és kezébe vette a munkálatok irányítását, valamint változatos programokkal, élettel töltötte meg egykori otthonát. 1997-ben még Párizsban létrehozta a Károlyi József alapítványt, 2000-ben a Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt-t, 2001-ben 99 évre átvette a kastély vagyonkezelési jogát. Ezt követően banki hitelkeret, állami támogatások, Új Széchenyi terv majd EU támogatás segítségével lehetővé vált a felújítás befejezése.

Idegenvezetővel végigjártuk a látogatható helyiségeket. Látszik, hogy az épület felújítása sikeresen megtörtént, de sajnos az eredeti bútorok, berendezési tárgyak mind hiányzanak. A II. Világháborúban német vezérkari szálláshely, majd hadikórház, laktanya lett. A németek visszavonulása után az odatelepülő szovjet katonai alakulatok további pusztításokat végeztek, majd görög gyerekek menekültotthona lett, később magyar gyerekek nevelőotthona. 1979-ben az életveszélyessé vált épületet kiürítették. Jelenleg működik benne szálloda 20 szobával, 80 fős étterem, 8 különféle méretű konferenciaterem. Alkalmas több száz fős fogadások bankettek megrendezésére. A rendezvények közül a június első hetében megrendezésre kerülő Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok a legnépszerűbb, amely három nap alatt több tízezer látogatót vonz.   

Este ismét gyülekeztünk a tűzrakó hely körül. Szalonnasütés volt a program. Az asztalokon felhalmozva volt a szalonna, felszeletelt lila hagyma, zöldhagyma, kenyér, zsír azoknak, akik zsíros kenyeret akartak enni és a borkóstolónál megmaradt pogácsa. Később megkezdődött a pálinkakóstolás. 4-5 féle pálinkát hozott egy termelő és kínálta a pálinkáját kóstolásra, majd eladásra. Nagy volt a tolongás a kóstolási szakaszban, de a vásárlásnál már nem tűnt fel a tülekedés. A zene közben szólt, néhányan táncra perdültek, majd énekeltek. Mire az órát át kellett állítani, azért már mindenki a lakójában volt.

Vasárnap húsvéti kerékpártúra szerepelt a programban. Mivel különböző erőnlétű versenyzők jelentkeztek, ezért külön-külön csapatok alakultak. Voltak, akik körbekerékpározták a tavat, és voltak rövidebb távot választók. Nagyon jó, hogy a tó körül kiépített, ill. kijelölt kerékpárúton lehet biztonságosan tekerni.

A gondos szervezők a gyerekek szórakoztatását is biztosították. A megnyitó első napjától kezdve lehetett simogatni, etetni, itatni a kis ketrecben elhelyezett szürke és fehér nyuszit. A ketrec mellett a tojásfa hirdette, hogy valódi ünnepi napokat töltünk együtt a kempingben. Volt még lehetőség egy kis ügyeskedésre is. Szakavatott vezető irányításával a gyerekek tojást festettek, rajzoltak, papírra festettek. Remek kis műalkotásokat hoztak létre.

Az estebédre hirdetett bográcsgulyás 4 óra felé el is készült. Nagyon finom volt, köszönet érte a főzőknek és segítőiknek. A rendezvényen tudtuk meg, hogy ez az agárdi rendezvény volt az MCCC 25. agárdi találkozója. Ezen jeles ünnepi alkalomra készíttettek egy MCCC logóval díszített 100 szeletes tortát. A torta nemcsak gyönyörű, de nagyon finom is volt.

Estére sajnos ismét elég hűvös szeles lett az idő, ezért a várva-várt tombola megtartására a kissé szűkös klubhelyiségben került sor. Rengeteg sok szép ajándék volt, amelynek egy részét a kempingesek ajánlották fel. Nagy volt a hangzavar. A meghívott zenész igyekezett játszani, a résztvevők meg beszélgetni szerettek volna és ez együttesen nagy ricsajt eredményezett. Mire persze elkezdődött a tombolahúzás, a zenész pihent, így még hallani is lehetett valamit. Lelkesen örültünk, tapsoltunk minden nyereménynek, ill. nyerőnek. Köszönhetően a sok tombolatárgynak ez elég sokáig eltartott. Tombola után többen visszavonultak, de a maradék csapat lelkesen ropta az újra munkába lendülő zenész kiváló számaira a táncot.

Hétfőn a locsolóké volt a fő szerep. Olyan aranyosak voltak, ki verssel, ki csak úgy egszerűen tette illatossá, ill. el nem hervadóvá a hölgyeket. Na, erre szükség is van, mert bizony kevés kivétellel nagymama korúak vagyunk mi kempinges hölgyek. A jutalmazásra meg készültünk. A piros tojás és a nyuszi csoki járt a locsolóknak. Közben folyt a készülődés a hazautazásra. Nem volt szerencsénk az idővel, mert elég hűvös, szeles volt, de néha kisütött a nap, így kaptunk egy kis ízelítőt az elkövetkező remélhetőleg egyre jobb és több tavaszi napból.

Jól döntöttünk, amikor Agárdra jöttünk az MCCC-vel húsvétozni. Remek volt ez a találkozó is. Köszönjük szépen Krausz Józsinak és segítőinek, hogy ilyen jó hangulatú rendezvényt szerveztek és kellemes napokat tölthettünk el együtt a kempinges barátainkkal.

 

Katona Júlia

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés