Magyar Camping és Caravanning Club

Agárd Húsvét

Húsvéti Kempingtalálkozó Agárdon 

2017.04.13-18 

 

Az MCCC húsvétkor hagyományosan két helyen rendez kempingtalálkozót: Kiskunmajsán és Agárdon. 32 magyar és 13 szlovák kempinges egység úgy döntött, hogy a Húsvéti ünnepeket az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő mellett közvetlenül elhelyezkedő ***-os Termál Kempingben az MCCC rendezvényén tölti. 

A csütörtökön kezdődő találkozóra folyamatosan érkeztek barátaink, ismerőseink, klubtársaink, majd begördültek egyszerre a szlovák kempingesek is. A bejáratnál két kis nyuszi is üdvözölte a vendégeket a gyerekek nagy örömére, mert lehetett őket simogatni, etetni, nézegetni. Sajnos az idő nem volt kedvünkre való. Az ég borús volt, bár néha-néha kibújt a nap, de az erős szél és a hűvös levegő nem csábított a kint tartózkodásra. Szívesen választottuk a fürdést időtöltésnek. 

Pénteken délelőtt Krausz Józsival tó körüli kerékpártúrára indultunk. Mivel Józsi a környék kiváló ismerője, így nemcsak kerékpároztunk, hanem közben néhány nevezetességet is megnéztünk. Az agárdi temetőben van egy romantikus stílusú hatalmas gránit obeliszk, amelyen a felírat: Itt nyugszik Forray Júlia grófnő, Nádasdy Lipótné (1812-1863). Egy évvel halála után férje állíttatta a síremléket. Ő egyike volt azoknak a felsőbb rangú hölgyeknek, akik felkarolták, támogatták és buzdították az irodalom és művészet fiatal tehetségeit. 

Dinnyésen megnéztük a nemrég megnyitott Várparkot. Tárlatvezetőnk a Várpark megalkotója, Alexi Zoltán volt. Ez a világ egyetlen anyag-hűen megépített vár-makett parkja. Jelenleg 35 középkori magyar vár készült el eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, amely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. Nehéz volt búcsút venni a nagyon érdekes, a történelmi ismeretek felelevenítésére is alkalmas parktól. 

Pákozdnál az 1848-as forradalomban elesett honvédek emlékszobrát néztük meg. A díszes emlékhelyet 1890-ben Tuboly Gyula székesfehérvári szobrász készítette közadakozásból finanszírozva. A szobor felújítása 2010-ben volt. Tovább haladva, kb. félúton, de még Pákozdon, az 1990-es években Szabó Tamás tervei alapján épült Don-kanyar Emlékkápolnát néztük meg, amely a II. világháború idején elesettek emlékét őrzi. Velencére érve, még tettünk egy kis kitérőt. Megnéztük a Kápolnásnyéki Halász kastélyt. E család klasszicista kastélyát Dabasi Halász Gedeon az 1910-es években neobarokk stílusúra alakíttatta át és 1945-ig a Halász família lakta. Államosítás, több tulajdonosváltás és a karbantartás elmaradása miatt alaposan leromlott az épület. Az elmúlt évben a kastély és a hozzá tartozó másfél hektáros park felújításra került. Innen már hazafelé vettük az irányt. 37 km-t tettünk meg.  

A találkozó megnyitója péntek este volt. Összegyűltünk magyarok és szlovákok a kerti pavilonban. Krausz Józsi üdvözlő szavait szlovákra fordította a tolmácsuk. A Szlovák Kempingklubok elnökhelyettese, aki egyben a Trencséni Klub elnöke is, üdvözölte a résztvevőket. Megköszönte a meghívást és a részvétel lehetőségét. Mindkét helyettes-vezető lehetőséget lát a további együttműködésre. A beszélgetés során felvetődött, hogy a programunkban meghirdetett, de meghiúsulni látszó felvidéki találkozó helyett 2017.05.25-28-ig Zólyomban lehetne rendezvényt szervezni. A szlovák elnökhelyettes vállalta, hogy mindent megszerveznek, előkészítenek. A pontosított programot és a tudnivalókat megküldik az MCCC-nek.   

Szombaton buszos kirándulás szerepelt a programban. Előzetesen csak a magyarok jelentkeztek és a szlovákok nem, ezért egy 50 fős busz lett rendelve. Péntek este kiderült, hogy a szlovákok is szívesen kirándulnának. Hogy ők is elférjenek Krausz Józsinak sikerült elintéznie, hogy másnap ne egy, hanem két busz álljon rendelkezésünkre. Ekkor kellett az étteremben is az ebédelők létszámát pontosítani.    

Szombaton fél 10-re megérkezett a két autóbusz. Elindultunk Gorsiumba. A római kori emlékeket bemutató hellyel szemben van a Táci Pálinkafőzde. A nagy érdeklődésre való tekintettel először oda látogatott a társaság. A tulajdonos felkészült ilyen nagy létszámú látogatók fogadására is. Kínálta hagyományos pálinkáit: sárgabarack, szilva, Irsai Olivér szőlő, meggy, körte, különleges pálinkáit: birs, faeper, feketeribizli, szamóca, málna és erdei gyümölcs pálinkáit: csipkebogyó, kökény, galagonya. Kóstolni és venni is lehetett. Később bemutatta a pálinkakészítés eszközeit is. 

Gorsiumban két kiállítás volt látható. Zárt térben a Pompeji és a szabadban a Gorsiumi. Nagy létszámunkra való tekintettel a társaság kettévált, majd cseréltünk helyszínt. A Pompeji kiállítás az év legfontosabb kulturális eseménye a múzeumban. Száznál is több tárgy érkezett a Nápolyi Régészeti Múzeumból „az egykori Pannónia provincia területére”. A kiállítótér egyik felén a magánélet, másik felén a közélet került bemutatásra. A magánéletet falfestmények, tárgyak idézik meg, egy választási felirat a politikába kalauzol, a közéletet a fürdőélet, a színházak, a gladiátorok világa, az ókori bordélyházak működése mutatja be.  

A szabad térben az 1958-ban kezdődő folyamatos feltárások eredményei láthatók.  Látható a helytartói palota a helytartói testőrség palotája, azután az egyik ókeresztény bazilika homlokzata és a színház. Az út mellett kerültek elhelyezésre a feltárások során előkerült kőemlékek, sírkövek, mitológiai jelenetek. A hatalmas romterület bejárása után kissé kifáradva jól esett az ebédre gondolni. Felszálltunk a buszokra, és indultunk ebédelni. 

A Vénusz Panzióban egységes ebéd készült nekünk: húsleves, rántott hús, rizsköret, uborka és sütemény. A 80 főre megterített két hosszú asztalsor impozáns látványt nyújtott. Az ebéd elfogyasztása után folytattuk kirándulásunkat Nádasladányba, hogy megnézzük a Nádasdy kastélyt.  

A sok-sok évszázados dicső múlttal és hatalmas vagyonnal rendelkező család erejét és őseihez méltó voltát is megjelenítették a kastély építtetői. Rezidenciájuk építészeti mintájául az 1500-as évek angol és skót kastélyait választották. Ezzel nemcsak a Nádasdy család ősi eredetét demonstrálták, hanem egyedülálló építészeti kuriózumot is létrehoztak Magyarországon. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya 1873-1880 között épült. A kastély olyan, mint a legszebb angol kastélyok: tornyos, csipkés, százkéményes. Belső helyiségei közül kiemelkedő szépségű a családi arcképcsarnok elhelyezésére készült, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas márványkandallóval ékesített Ősök Csarnoka, valamint a faragott bútorzatú könyvtár. A romantikus kastélyt hatalmas park vette körül. Jelenleg ennek felújítása még nem történt meg. Idegenvezetőnk elmondta, hogy a tervek már elkészültek, a pályázat készítése folyamatban van. 

Délután négy óra felé érkeztünk vissza a kempingbe. Igyekeztünk átmenni a fürdőbe kicsit ellazulni. Sok időnk nem maradt, mert az esti program szalonnasütés volt. Lelkes csapat élesztgette a tüzet, készült a jó parázs, de volt lehetőség tárcsán vagy a kemencében megsütni a szalonnát. A gáláns MCCC biztosította a szalonnát, kenyeret, de az italt és egyéb hozzávalókat mindenki maga hozta. Ettünk, koccintottunk, kellemesen beszélgettünk. Később zene is előkerült, néhányan táncra is perdültek, de nem sokáig, mert este már nagyon hűvös volt a szabadban. 

Vasárnap kerékpáros program volt hirdetve. Míg a pénteki bringa túrán csak hatan vettünk részt, most a szlovákokkal kiegészülve húsz fölött volt a létszám. A csapat a Várparkig még együtt volt, de azután több kis csoportra bomlott. A mi nyolcfős csapatunk végigjárta a pénteki túra útvonalat, ismét megnézegetve a látnivalókat. Most sem volt jó az idő, mert erősen fújt a szél, de mégis jól esett az ismételt testmozgás.  

Amíg a sportosabbak kerékpároztak, addig a gyerekek, a szülőkkel vagy a nagyszülőkkel a gyerek programon vettek részt. Rajzolás, festés, ügyeskedés volt a közös tevékenység. Aranyosak voltak, ahogy igyekeztek. 

Vasárnap este közös étkezés volt. Kincses Marika remek bográcsgulyását fogyasztottuk el közösen a recepció közelében lévő helyiségben élőzene kíséretében. Az erős fiúk bevitték oda a szaniterből az asztalokat, a padokat és székeket. Kicsit szorongva ugyan, de azért elfértünk. Vacsora után beszélgettünk, a táncos-lábúak még táncoltak is.  

Hétfőn már reggel kezdődött a locsolkodás, szolidan kölnivel. Nagyon aranyosak voltak a kempinges fiúk. Mindegyik tudott valami versikét. Jutalmuk nem maradt el. 

Dél felé már kezdett kiürülni a kemping. Sajnos jó időnek nem örülhettünk ezekben a napokban, de legalább nem áztunk el. Tartalmas szép napokat töltöttünk együtt, remek programokban vettünk részt. Köszönjük Krausz Józsinak, hogy megszervezte ezt a találkozót.

 

Katona Júlia 

 

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés