Magyar Camping és Caravanning Club

Pünkösdi találkozó Baja

Pünkösdi kempingtalálkozó  

2017. június 01-05 

 

A meteorológiai nyár igazi kánikulával köszöntött be. Csodás, napsütéses meleg időben indultunk kempinges találkozónk helyszínére Bajára a Petőfi szigeten lévő Napsugár Ifjúsági Szálló és Kempingbe, amely közvetlenül a Sugovica partja mellett húzódik, gyönyörű természeti környezetben. Néhányan már szerdán, de a többség csak csütörtökön érkezett meg. A korán érkezettek a vízparttal párhuzamosan álltak be a lakójukkal nagy helyet elfoglalva, míg a későbbieknek már csak a vízpartra merőlegesen, vagy attól távolabb sikerült letelepedni. 

Pénteken kisvonatos városnézésen vettünk részt idegenvezetővel. Megnéztük a főteret, kanyarogtunk a város utcáin, gyönyörködtünk a szép épületekben, a gondozott parkokban, vonatoztunk a Sugovica és a Duna partján. Nagyon szép ez a város! A belvárosban megálltunk a klasszicista zsinagóga épületénél, amely ma már a Városi Könyvtár épülete. A zsinagóga könyvtárrá átalakítását Tornai Endre tervezte 1982-ben, aki ezért Ybl díjat kapott. 

Péntek este egy kis falatozásra gyűltünk össze. Szorgos kezek előzetesen megkenték a májkrémes és a zsíros kenyereket, összevágták a hagymát. Hangulatos volt a Sugovica partján a hatalmas fák alatt az étkezés, borozás, sörözés. Krausz József alelnökünk köszöntötte a megjelenteket, majd rövid tájékoztatást adott a következő időszak kemping-találkozóinak előkészületeiről. Közben kicsit énekeltünk is. Többen most ismerkedtek meg MCCC-s kempinges dalunkkal. 

Szombaton buszos kirándulásra indultunk Hajósra. Először az Érseki kastélyba látogattunk, amelyet 1739-ben építtetett a kalocsai érsek. Ez a kalocsai érsekek kedvelt nyári lakó és mulatóhelye volt. A múltszázad elején gyermekotthon költözött a falai közé, amely közel 100 évig használta a kastélyt. Az 1998 óta üresen álló épületet 2009-10 között felújították és turisztikai, kulturális célokat szolgáló látogatóközponttá alakították. Az épület emeleti részében a barokk kastély gyönyörűen berendezett főúri lakó, fogadó, étkező helyiségeit, dísztárgyait, a földszinti helyiségeiben a vadászat emlékeit, a hajósi szentbúcsú sokszínűségét és a Homokhátság szőlő- és borkultúráját mutatták be a tárlatok. Csodálatos volt a kastély gyönyörűen karbantartott parkja is.  

A kastéllyal szemben van a Szt. Imre római katolikus templom, amely 1728-ban épült barokk stílusban. Jól esett ide a hűvös templomba betérni az utca 30 fokos hősége elől. A főoltáron Szűz Mária fából faragott egy méter magas szobra áll, amelynek eredetijét még a 16. században az óhazából hozták magukkal a sváb betelepülők. A templom melletti gondozott parkban 1881-ben létesült Kálvária van, ami Zolnai kerámiastációkkal van kiegészítve. A templomot a helyi idegenvezető mutatta be részünkre. 

Hajóssal a továbbiakban a Kovács Borház borkóstolóján ismerkedtünk. Hajós város büszkesége a mintegy 1300 présházból álló Pincefalu. A Pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő, löszbe vájt pincék alkotnak. Egybefüggően ez a legnagyobb ilyen a maga nemében. Megtudtuk, hogy miközben folyamatban volt a világörökségi listára való felvételük, a saját kényelmük érdekében aszfaltburkolatot készíttettek az utcákra. Ezzel azután kizárták magukat a felvételtől. A borházban öt féle bort szolgáltak fel, közben lehetett pogácsát csipegetni. Társaságunk csaknem fele nem akart borozni, de a bemutatón, ill. a tájékoztatón részt vehettek. Amíg boroztunk leszakadt az ég és csak a záporeső elmúltával indulhattunk hazafelé. 

A péntek esti halászlé vacsorára szinte mindenki jelentkezett. A helyszín a kemping bejárati részén levő közösségi tér, amelyen tetővel ellátott asztalok, padok voltak. Terítőt, tányért, evőeszközt és az italokat mi vittük. Az étterem személyzete mérte ki az adagokat. Ez bajai halászlé volt, vagyis külön tálban volt a főtt gyufa tészta, a lé és a hal is. Kenyeret is kaptunk hozzá. Szabad merítésesnek mondták, mert a kimért adag elfogyasztása után, aki még kért, az maga „meríthetett” a tálakból. 

Vasárnap délelőtt kerékpáros kirándulásra indultunk. Elég sokan összegyűltünk, ami a képeken is látható. Átmentünk a Sugovica hídon, majd a Petőfi sziget apróköves erdei útján kanyarogtunk. Gyönyörű dús itt a növényzet a zöld minden árnyalatában. A fejünk felett az összeérő lombok kellemes hűst biztosítottak a forróságban. Egyszer csak elértük a Dunát. Bringáztunk a kedves kis nyaralók előtt, majd megálltunk a Pandúr Ökoparknál. Itt felmásztunk az ötszintes kilátó toronyba, ahonnan gyönyörködhettünk a remek kilátásban. Útba esett egy kis büfé is a parton, de hamar kiderült, hogy sör és fagyi éppen nincs.  

Vasárnap délután a közeli Szeremlére látogattunk, a többség kisvonattal, néhányan kerékpárral. Szeremlén aznap tartották a „Pünkösdi Ladikázás és Borsoskalács Fesztivált”. Évszázados hagyománya van itt a pünkösdi ladikázásnak, amely magyarlakta területen egyedülálló népszokás. A legények feldíszítik ladikjaikat zöldággal, majd a Sugovica partján ünneplőbe sétálgató lányokat hívják csónakázni. A lányok – ha elfogadják a meghívást – babarózsával, színes szalagokkal, cifra zsebkendővel díszítik fel az ágakkal megtűzdelt csónakot. A Sugovica két partja között kézzel vontatott komp közlekedik folyamatosan, amin helyet kapnak a muzsikusok, táncosok. Padokat hoznak ki a töltésre, borral és üdítővel kínálják a vendégsereget. Bizony nagyon jól eset a melegben a hideg üdítő. 

A komppal mi is átmentünk a másik oldalra, a Pandúr szigetre. Ott van a közelben a Pandúri erdészetben a Pandúri vadászház, amely egykor Kádár János tulajdona volt. Közútról nem lehet megközelíteni, csak komppal. Az épület lábakon áll, az esetleges árvízi veszély miatt. Szobái kibérelhetők, de amikor ott voltunk zárva volt. Visszasétáltunk a partra, majd felszálltunk a zenés kompra. Innen az ünnep másik helyszínére a Falumúzeum udvarába mentünk.  

A Szeremlei Falumúzeum udvarában már nagy volt a sokadalom. Színpad volt felállítva, a nézőtérre székek kirakva. Oldalt, a kerítés mellett étel és italkínálás folyt. A borsoskalácsot mi is megkóstoltuk. Ez szép magasra megkelt kalácstészta, ami tejfölös borsos mártással vagy mázzal be van vonva gazdagon. Nagyon finom, de aki eszi csupa maszat lesz. Mulatságos volt látni a sok tejfeles arcú maszatos kezű lakmározót. Ez után tisztálkodásnak kell következni. Közben kezdődött a műsor. Nagy sikert arattak a Langaléta Garabonciások gólyalábas műsorukkal. Felléptek még a Szeremlei Néptáncegyüttes különböző korosztályos táncosai. Ez az együttes ez évben ünnepli fennállásának 90. éves jubileumát.   

A Sugovica kemping előtti területén nagy vízi élet folyt. Volt sárkányhajó csapatok vetélkedője, jöttek kenusok, edzettek úszók naponta. Közülünk is néhányan fürödtek és kellemes hőmérsékletűnek mondták a vizet. 

Hétfőn többen haza indultak. Ismét nagyon jó rendezvényen vettünk részt. Szép helyen voltunk, jó időben, jó társaságban és nagyszerű programokban vettünk részt. Köszönjük Gilicze Marikának, hogy mint helybeli, segített a program összeállításában, de a találkozó sikeres lebonyolítását, a folyamatos koordinálást és a csapat összetartását Krausz József alelnök úrnak köszönjük. 

 

Katona Júlia

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés