Magyar Camping és Caravanning Club
2016. év beszámolói: [ 2016 Szilveszter ] [ "Szeretet-vendégség" ] [ Kiskunhalas ] [ Bogács ] [ Tiszaföldvár ] [ Dunaföldvár ] [ Pádis fennsík ] [ Orosháza Gyopáros ] [ Dahlia Rallye ] [ Ada ] [ Szántód ] [ Bajmóc ] [ Szob ] [ Balatonboglár ] [ Dömös ] [ Celldömölk JUFA ] [ Szentes ] [ Kerekdomb ] [ Agárd Húsvét ] [ Martfű ] [ Farsang 2016 ]

Bajmóc

Kempingtalálkozó Bajmóc 

2016.07.28-07.31 

Ismét remek programajánlattal hívta kempingezni tagjait az MCCC. A találkozó helyszíne ezúttal az egész Felvidék legnépszerűbb és leglátványosabb várkastélyának szomszédságában lévő Bajmóci Kemping. A részletes programban a környék nevezetességeinek megtekintése szerepelt. Mivel a kemping - a mérete miatt - csak 20 egység fogadását vállalta, ezért a létszám hamar betelt. 

Csütörtökön korán reggel indultunk, hogy a szlovák határnál, az előzetesen megbeszélt helyen találkozzunk. Bajmóc felé útközben, Kistapolcsányban megnéztük az egykori Bors vármegye legimpozánsabb kastélyát, amelyet Hild József tervei alapján klasszicista stílusban építettek át. Ez a jelentős történelmű várkastély a Habsburgok kedvenc nyári rezidenciája, majd a Csehszlovák Köztársaság elnökeinek nyaralója volt. Napjainkban múzeumként, valamint elegáns kastélyszállóként várja az ide látogatókat.     

A kistapolcsányi kastély a Zsitva folyó völgyében, 32 km-re Nyitrától található. Óriási angolpark övezi a gyönyörű árkádos belső udvarú, kupolás épületet. Látogatásunk során a grandiózus kupolatermen kívül hét további klasszicista stílusú termet néztünk meg, amelyek tele voltak értékes barokk és empire bútorokkal, gyönyörű cserépkályhákkal, impozáns csillárokkal. Ebben a kastélyban van az ország leggazdagabb kerámiagyűjteménye. Érdekes volt a XVI.-XIX. századi fegyverkollekció. Láttuk Masaryk és Benes elnökök dolgozószobáját, személyes használati és munkaeszközeit. Az idegenvezetés szlovák nyelvű volt, de kaptunk magyar nyelvű leírást, amiből jól tudtuk tájékozódni. 

Késő délután érkeztünk meg a kempingbe, amely Bajmóc történelmi városától megközelítőleg 2 km-re van, erdős környezetben a Strázsói hegység vidékén. Körben hatalmas fenyőfák veszik körül, középen tűzrakó hellyel, padokkal és asztalokkal. Nagyméretű ernyők nyithatók, amelyek védhetnek szükség esetén az erős napfénytől vagy az esőtől. Retró vizesblokkjai tiszták voltak és mindig volt meleg víz. A recepciónál volt fedett társalgó hely és étkezési lehetőség. Este, az ismét eleredt eső miatt itt ültünk össze beszélgetni, egyeztetni a következő napok programjait. 

Péntek délelőtt egyénileg választott szabad program volt a városban. Mikrobusz szállította le a városba a társaságot, több fordulóval. Lehetőség volt a termálfürdőben lubickolni, az állatkertet látogatni, sétálni a városban, vagy sörözni, ebédelni. A programok végeztével 14 órakor a mikrobusz vissza is szállított mindenkit. 

Bajmócon van Szlovákia legrégibb és legszebb fürdőparkja, amely megfelelő feltételeket nyújt idegrendszeri és mozgásszervi megbetegedések gyógyításához. A fürdőhely gyógyításra való kihasználása leginkább a vár korábbi tulajdonosainak köszönhető: Csák Máté, Korvinok, Thurzó és Pálffyak. Bajmóc fürdőváros állatkertje Szlovákia legrégibb és leglátogatottabb ilyen intézménye, amely a vár gyönyörű környezetében található 41 hektár területen. Itt látható Szlovákiában a legtöbb állat, összesen 390 állatfaj.  

A városi sétánk során megnéztük a kézművesek utcáját, fotóztunk a solymászokkal. A kastélyt körülölelő ősparkban megcsodáltuk Szlovákia legöregebb fáját, a 700 éves Mátyás király hársfát, ami Csák Máté hársfájaként is ismeretes, mivel 1301-ben állítólag személyesen ültette a hírhedt kiskirály. A legenda szerint a Bajmócért rajongó Mátyás király előszeretettel költötte el ebédjét az óriási fa hűst adó lombja alatt.     

Péntek délután zsíros-kenyér partin látott vendégül az MCCC vezetése. Jól esett majszolni a kempinges egyen-kaját hagymával, paprikával. Kényelmesen ettünk, kicsit nótáztunk is, töltöttük az időt. Fél 9-re kellett elkészülni, mert akkor jött a fő attrakció, a vár megtekintése esti szellemjárással. A már megszokott több fordulós mikrobuszos szállítás után a vár bejáratához álltunk és vártuk a fél 10-es indulási időt. Idegenvezetőnk és akik még közreműködtek a csoport várbeli mozgását segítve, korabeli barokk ruházatot viseltek. Szlovák nyelvű volt az ismertetés, de Icka magyarra fordításával. Ezúttal is kaptunk magyar nyelvű leírást, de ezt meg is tarthattunk. 

A Bajmóci várkastély 365 ablakos. Romantikus benyomását a palota és kápolnarész valamint a kecses tornyok is erősítik. Az eredeti óvár szabálytalan sokszöget alkot, ezekből emelkedik ki az ötemeletes újvár, amelynek 100 szobája van. A meglehetősen bonyolult, sokfolyosós, kis és nagy várudvarokkal tagolt és bástyajárókkal díszített kastély termeiben jórészt eredeti berendezési tárgyakat láthattunk, művészi faburkolatokat, értékes festményeket, bútorokat. A nemesi élet és lakáskultúra hagyományai és a középkori fegyverek bemutatása mellett az európai művészet emlékeit is közszemlére tették.    

A kastély egyik legszebb terme az ún. Aranyszalon, melynek aranyozott mennyezetét 183 angyalka arca díszíti. Kedves meglepetés volt, hogy az aranyszobában még egy-egy pohár borral is vendégül láttak. Az 1662-ben épült várkápolna mennyezetét gyönyörű kora barokk freskók és stukkók díszítik. A Kékszalon falán pedig magyar királyok alakjai láthatók, a mennyezetén pedig a Pálffy, a Thurzó család és Mátyás király címere figyelhető meg. 

Az éjszakai látogatás romantikus eleme a kísértetjárás. A hangulat fokozására egyik helyiségből, amikor haladtunk a másik felé, akkor mindig sötét volt, esetleg valami derengő fénysugár bukkant fel. Váratlanul jobbról, balról, fentről vagy messziről üvöltés, vijjogás vagy valami kísérteties zaj volt hallható. Egyik alkalommal zongorajáték hangzott fel. Volt, hogy láttuk a bástyán sétáló kísértetet.  

A várban kísértő kísértet legendája: a hölgyet életében rokonai hűtlenséggel vádolták meg. Férje rettenetes igazságpróba elé állítván azt követelte tőle, hogy vesse le magát a vár tornyából, és ha ártatlan, akkor élve marad, ha pedig bűnös megérdemli a halált. Az asszony magával vitte aprócska gyermeküket és azzal együtt ugrott a mélybe. Azóta együtt járnak vissza a kegyetlen helyszínre kísérteni. Az éj sötétjében többen hallani és látni vélték már az anya szellemét, karjában a síró gyermekével. Többnyire a vártorony környékén és a várlépcsőjén bolyongva. 

Kedves, aranyos, nagyon rutinos rendezés volt az éjszakai kísértetjárós várlátogatás. A bajmóci várlátogatás részét képezte a várdombot alkotó mésztufa rétegződés gyomrában található természetes barlang megtekintése is. A barlang átmérője 22 m, magassága 6 m. A várkútnak helyet adó negyedik várudvar szintje alatt 26 m mélységben helyezkedik el. A barlang a víz légköri lecsapódásának hatására keletkezett, amely a mésztufa képződmény közepébe egy kráteren és külső repedéseken keresztül folyt be. A víz a mésztufát megbontotta és alámosta. Ily módon alakította ki a mai kör alakú teret a barlang közepén, melynek falait különféle alakzatok díszítik. A barlangban két tavacska is található (ezek mélysége 8 és 12 m között van), melyek valószínűleg összeköttetésben állnak más földalatti üregekben található további tavacskákkal, melyekben ez a mésztufa rétegződés meglehetősen gazdag.  

A másfél órás kastély és barlanglátogatás után jó volt beszállni a mikrobuszba és visszatérni a kempingbe. 

Szombaton buszos kirándulásra indultunk a kb. 40 km-re lévő Csicsmányba. Az erdélyi Torockóhoz hasonlóan ez a falu is konok következetességgel őrzi régi arculatát. Jellegzetessége a festett gerendaházak, amelyek a mézeskalácsházat juttatják eszünkbe. A népi építészet remekeit 1977-ben védetté nyilvánították. A feketére festett fehér díszítést kb. 200 évvel ezelőtt kezdték használni. A minták egyszerűk voltak, gyakran a népviseleten talált minták tükröződtek a házakon. Fehér mésszel festették, amelynek tartósító és védő feladata volt. A mostani díszítést az 1921-es tűzvész után kezdték használni. A falu a mai napig lakott. Megnéztük az utca két oldalán lévő múzeumot, amely betekintés enged az egyszerű emberek életébe és mesterségébe. 

Megebédeltünk egy közeli étteremben, majd folytattuk utunkat Frivaldnádas felé. Itt található a Szlovák Betlehem, a világ legnagyobb fametszete. Jozef Pekara, egy helybeli fafaragó művész 1980-ban, nyugdíjba vonulásakor kezdte el építeni. Mai formáját 2000-ben nyerte el. A hársfából készült Szlovák Betlehem 8,5 méter hosszú, 2,5 méter magas. 300 fából készült figurából áll, amelynek fele mozgatható. A művésznek sikerült belopni a szlovák nép mindennapi életének jeleneteit a bibliai környezetbe. A műben az egyszerű embereket ábrázolja munka és szórakozás közben. A falu körül fontos kulturális emlékművekkel rendelkező szlovák régiók láthatók. 

Visszaérkezve a kempingbe búcsúvacsorára készültünk. Szalonnasütés, zsíros-kenyerezés, a maradék sütemények elfogyasztása következett. Közben előkerült az aranyos Kaszap Pista harmónikája, amivel kellemes aláfestést adott a nótás kedvűek énekének. Kedves jelenet volt, amikor Krausz Józsi elnökhelyettes úr megköszönte Burián Ickának a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában nyújtott segítségét. Szlovák nyelvtudása és készséges hozzáállása nagyban hozzájárult a rendezvény sikeréhez. Mindannyiunk köszönetét a lelkes taps fejezte ki. Köszönet illeti Krausz Józsit is, aki mindig remek házigazdája a rendezvényeknek.

Katona Júlia

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés