Magyar Camping és Caravanning Club

szilveszter

2017. évi szilveszter Kiskunhalason

2017.12.29-2018.01.02 

 

Már második alkalommal rendezett évbúcsúztatót az MCCC Kiskunhalason a Csipke Szállóban. Köszönhető ez a kiváló körülményeknek és a nagyon szívélyes vendéglátásnak. Érkezésünktől a búcsú napjáig velünk volt idegenvetőnk, a kedves Péter Anna. Ö szervezte a programjainkat, mesélt, magyarázott a múzeumokban, intézkedett, segített, amikor szükség volt rá, és velünk volt a szerbiai buszos kiránduláson is.    

Csütörtök volt az érkezés napja, de már délután három órakor Anna vezetésével elindultunk gyalogosan a kiskunhalasi születésű Thorma János nevét viselő Múzeumba. A múzeum az un. Kolozsvári-házban került elhelyezésre. Többszöri kibővítések után mostanra lenyűgöző kiállító tereket alakítottak ki, ahol a múzeum néprajzi, helytörténeti, régészeti, numizmatikai, képző és iparművészeti anyagait helyezték el. Megcsodáltuk a Nagybányai festőiskola kiválóságának Thorma Jánosnak nagyméretű festményeit pl: Talpra magyar, Aradi vértanúk, Szenvedők címűeket és a kisebb képeit is. Nagyon szépek voltak Ferenczy Béni kisplasztikái pl: Kuporgó, Odaliszk, A futónő és Szervátiusz Jenő szobrai pl: Kalotaszegi leány, Kalotaszegi pártás leány, Leány nyakékkel stb.  

A Thorma János Múzeum nagy büszkesége, hogy az elmúlt hónapban Bay János és felesége 69 műalkotást adományozott a városnak, ezzel ez a múzeum lett az ország legnagyobb nagybányai művészeti kiállítója.  

Pénteken, vagyis dec. 30-án Szerbiába, a Vajdaságba, Szabadkára látogattunk, amely a határtól kb. 10 km-re fekszik. A városnak a környező településekkel együtt 150.000 lakosa van: magyarok, horvátok, szerbek és bunyevácok. Először a híres szabadkai piacra mentünk. Anna megnyugtatott, hogy nem szükséges pénzt váltani, mert a Ft-ot elfogadják és általában tudnak magyarul. Itt hatalmas területen kínálnak friss élelmiszereket, húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, jó minőségű ruhákat, cipőket, lakberendezési cikkeket a hazainál jóval kedvezőbb áron. Több mint 10.000 árucikk, mintegy 1.500 piaci asztal és 200 üzlet – hirdetik a piacról. Egy egyszerű, de óriáspiacot kell elképzelni gazdag választékkal, ahová érdemes ellátogatni nagy bevásárlás vagy akár csak nézelődés céljából. Szabadkán sok magyar él, szinte minden ki van írva magyar nyelven és az árak a dinár mellett Ft-ban is. Két és fél óra volt biztosítva piacolásra. Aki hamarabb elfáradt, és már fázott a szabadban az beülhetett a ránk várakozó buszba.  

A piacozás után városnézés következett előbb busszal, majd gyalogosan. Idegenvezetőnk itt Anna mellett a magyar nyelvű Kosztolányi Dezső tehetséggondozó középiskola igazgatója, Attila volt. Beszélt a város történetéről, egykori és mai szerepéről. Megtudtuk, hogy Szabadka a szecesszió városa. A városközpont gyönyörű szecessziós épületeit előbb buszból néztük meg, majd következett a városi séta. Első megtekintett épület a Városháza volt. Ez a város legnagyobb épülete, amely sok tekintetben a legszebbnek is mondható. 1908-12 között épült Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján a magyar szecesszió jegyében.  

A Városháza tanácstermének üvegablakain magyar királyok és történelmi személyek egész alakos képei láthatók. Ezeket Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész készítette Nagy Sándor festőművész tervei alapján. A bejárattal szemben Mária Terézia és Ferenc József látható. A baloldalon Árpád, Szent István és Szent László, majd Hunyadi János, Werbőczy István és II. Rákóczi Ferenc. A jobb oldalon Corvin Mátyás, Nagy Lajos és Könyves Kálmán, továbbá Széchenyi István, Deák Ferenc, és Kossuth Lajos képe van. A II. VH éveiben a pincében őrizték az üvegablakokat, majd felkerültek eredeti helyükre, de függönnyel takarták. Az egyik helyi legenda szerint addig takarták a zöld függönnyel, amíg ezt egy belgrádi pártfunkcionárius le nem leplezte, mondván „a kommunista pártnak nincs félnivalója a királyoktól, főleg nem az üvegkirályoktól”. Egy másik legenda szerint szlovén delegáció látogatásakor megkérdezték, miért van olyan sötét a tanácsteremben? Azt a választ kapták, nem szabad elhúzni a függönyt, mert magyar királyokat ábrázolnak az üvegablakok. Erre a szlovénok megjegyezték: „jaj annak a hatalomnak, amelyik fél az üvegkirályoktól”. 

Megnéztük a színház épületét. Az 1854-ben épült színház a monarchia egyik legelső színháza volt. Tervezője Skultéti János. Legfőbb jellegzetessége a bejárati hat korintoszi oszlop. 2007-ben a bejáratát meghagyva lebontották, s a színház más helyre költözött. 

Láttuk még a város két szökőkútját. A kék szökőkút a Városháza előtt van, jelenleg téliesített változatban. A színház közelében van a nagy terjedelmű zöld szökőkút, ami felújításra vár, nem működőképes. 

A Városháza tervezőinek munkája volt az 1901-ben felépített zsidó templom számos színes vitrázzsal ékesítve, amelyek stilizált szegfű-, rózsa-, és liliomszobrokat valamint pávatollat ábrázolnak. Megcsodáltuk a korzó gyönyörű homlokzatú épületeit. Itt több kávéház is található. A város legszebb építménye a Rajchle palota, de gyönyörű a magyar konzulátus épülete is. Elbűvölően szép ez a város. Elbúcsúztunk kedves idegen-vezetőnktől Attilától, aki nagy szakértelemmel, szeretettel beszélt városáról kedvet csinálva ahhoz, hogy visszatérjünk ide és még alaposabban megismerjük. 

Hazafelé szerencsésen, rövid várakozás után átjutottunk a határon. Igyekezni kellett hazafelé, mert a református templomban fél hatkor kezdődött Rákász Gergely koncertorgonista orgonaestje, amelyre közülünk többen is el akartak menni. 

Vasárnap, dec. 31-én délelőtt a Csipke Múzeumba látogattunk. A Múzeum művészeti vezetője és Anna mutatták be a kiállított gyönyörű alkotásokat és ismertették a csipkevarrás technikáját. Megtudtuk, hogy a halasi csipkét két tehetséges iparművész, az erdélyi Dékáni Árpád rajztanár és Markovics Mária kézimunka tanárnő keltette életre 1902-ben, és ma már Magyarország és bátran mondható, hogy a nagyvilág méltó büszkesége. Ez a csipkék királynője, a királynők csipkéje. Ára az aranyéval vetekszik. 2010. szeptemberben felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett. A halasi csipke nemcsak egy alkotás, hanem Magyarország nagykövete a világban. Több kiválóság kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként, mint IV. Károly és Zita királyné, Julianna holland királynő, Hitachi japán hercegnő, II. Erzsébet brit uralkodó, II. János Pál pápa stb. 

Kiskunhalasi sétáink során, amikor célunk volt a Múzeumok megtekintése Anna folyamatosan tartotta a városismertetést. Bemutatta a Városháza, a Szilárdy Áron Középiskola, a katolikus, református és zsidó templomokat, a köztéri szobrokat, tereket. Nagyon szép ez a város! A településfejlesztésben és a településrendezésben elér eredményeiért a Magyar Urbanisztikai Társaság a várost 1988-ban Hild János emlékéremmel tüntette ki.  

A szilveszteri rendezvény a Csipke Szálló Konferenciatermében került megrendezésre korlátlan étel és italfogyasztással. Az együtt vigadók egyharmadát az MCCC-sek tették ki. Az esti fogadás 7 órára volt meghirdetve. Az este házigazdája, Káposzta Lajos itt köszöntötte az elegáns résztvevőket. Az első koccintás az előtérben történt, miután kiválasztotta magának mindenki a kezdő italát. A konferenciaterem szilveszteri dekorációja nagyon jól sikerült. Szépek voltak a fehérbe öltöztetett székek háttámlájukon sárga masnival. Az asztalok tele volt italokkal, poharakkal. Mi egy hosszú asztalnál foglaltunk helyet, kicsit összezsúfolva.  

Étkezni folyamatosan lehetett. Az előtér hosszú asztalára melegen tartva nagyon sok étel volt kirakva. Töltött és natúr húsok, pörköltek, őz, lazac, göngyölt libamáj stb. és különféle köretek, felsorolni sem lehet azt a nagy kínálatot. Azonnal pótolták az elfogyott ételeket. Éjfél után bővült a választék egészben sült kismalaccal, töltött káposztával és virslivel. Nagyon finomak voltak az édességek is: a gesztenyepüré, a tiramisu torta és a rózsaszínű marcipános kismalac. A gyümölcsös kosár is mindig tele volt. 

Az italos pultnál csodás koktélokat kevertek alkohollal és nélküle, de a márkás erősebb és édes italok, borok kínálata is meglepően nagy volt. Az asztaloknál elfogyó italokat a szélsebesen száguldó pincérek kérésre azonnal pótolták. 

Még éjfél előtt műsorral kedveskedtek a rendezők. Schiller Regina egy nagyon csinos kiskunhalasi egyetemista hölgy zongorázott Chopin és Glinka szerzeményeket, majd a helyi tánciskolából egy fiatal pár standard táncokat mutatott be csodaszép ruhákban. A zenét diszkzsokék –apa és fia- szolgáltatták. Éjfél előtt a pincérek kihordtak igény szerinti rozé-, édes-, vagy szárazpezsgős üvegeket. Két személynek egy üveget. Éjfélkor elénekeltük a Himnuszt, boldog újévet kívántunk egymásnak, majd folytatódott a tánc hajnalig.  

A sok program mellett volt lehetőség úszni vagy kilazulni a termálfürdő vizében, de nagyon jó volt a hotel wellness szolgáltatása is. Nap közben vagy esténként összeültünk a hotel első emeleti társalgójában egy kis tere-ferére. Ilyenkor előkerültek az otthon elkészített sütemények és a széles italválaszték. Január 1. napján pótszilvesztert tartottunk a szálloda éttermében. A szálloda személyzete az összetolt asztalokon gyönyörűen megterített. A falon lévő molinó hirdette, hogy ez most az MCCC pótszilvesztere. A szálloda szintetizátoros zenésze szolgáltatta a zenét. Vacsora után táncoltunk kedvünk szerint, majd szépen sorban visszavonultunk. 

Nagyon kellemesen töltöttük az év utolsó napjait. Jó volt együtt lenni. Mindig jó volt a hangulat, élveztük a nagyszerű programokat. Köszönjük a Csipke szálloda vezetőinek és személyzetének hogy ilyen emlékezetes napokat biztosítottak nekünk. Külön köszönet illeti Péter Annát, aki jókedvével, kedves humorával, segítőkészségével motorja volt programjainknak. Hallgatva Anna nagyszerű további programjavaslatait meggondolandó az MCCC vezetésének, hogy esetleg a jövő évi szilvesztert is Kiskunhalason töltsük. 

 

Katona Júlia       

- - - hirdetés - - -
logó tervezés Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek