Magyar Camping és Caravanning Club
2016. év beszámolói: [ 2016 Szilveszter ] [ "Szeretet-vendégség" ] [ Kiskunhalas ] [ Bogács ] [ Tiszaföldvár ] [ Dunaföldvár ] [ Pádis fennsík ] [ Orosháza Gyopáros ] [ Dahlia Rallye ] [ Ada ] [ Szántód ] [ Bajmóc ] [ Szob ] [ Balatonboglár ] [ Dömös ] [ Celldömölk JUFA ] [ Szentes ] [ Kerekdomb ] [ Agárd Húsvét ] [ Martfű ] [ Farsang 2016 ]

Bogács

Bogács – Márton napi libatalálkozó 

2016.11.10 – 2016.11.13 

 

Az elmúlt hónapban ugyan már megtartottuk Tiszaföldváron az évadzáró találkozót, ennek ellenére ismét útra keltünk az újabb csábítás miatt. Ezúttal Bogácsra hívta tagjait az MCCC, ahol színes programokkal és finom falatokkal várták a Márton-napi Vigasságokra érkezőket, immár 16. alkalommal.  

A jelentkezettek nagy része már csütörtökön megérkezett a kempingbe. Rajtunk kívül egy lengyel klub is itt kempingezett. Olyan sokan voltunk a zordnak nevezhető időjárásban, mintha derűs nyári nap lenne. A lakótól csak néhány lépésre lévő termál medencében jól esett a kényeztető meleg vízben pancsolni, beszélgetni. 

Csütörtökön este a kemping közelében lévő Jurtakert étteremben gyülekeztünk Krausz Józsi kérésére. Megbeszéltük a találkozó programját és a következő év tervezett találkozóit. Ekkor lehetett befizetni az előzetesen jelentkezetteknek a busz-kirándulás, a kastély- és múzeum látogatás valamint a másnap esti vacsora díját. Mivel előzetesen 42 személy jelentkezett a buszra, ezért a megrendelt 44 ülőhelyes busz elég lett volna. Ekkor derült ki, hogy lényegesen több személy szeretne a busszal utazni. Voltak, akik jelentkezés nélkül vettek részt a találkozón, de többen voltak olyanok is, akik időben jelentkeztek csak a programokon való részvételt nem jelölték be. Telefonálgatás, szervezkedés, egyeztetés után ígéretet kaptunk, hogy a lényegesen nagyobb létszámú társaság utaztatása másnap biztosítva lesz.  

Pénteken délelőtt vártuk a kapuban a buszt. A megbeszélt időre pontosan begördült egy „Bükki szafari busz” feliratú pótkocsis jármű, amelynek ablakait nylon fólia borította, elől-hátul nyitott volt és az ülőhelyek, vagyis a padok, két oldalt az ablakok alatt voltak. Csak a fele társaság fért fel egyszerre, ezért két fordulót tett meg sofőrünk. Kalandos út következett. A rossz minőségű úton a jármű zötyögött, a kanyaroknál meg félelmetesen kisodródott. Nagy nevetésekkel, vidám hangulatban telt az utazás, de igazán a kiszállás okozott örömet. Megérkeztünk Noszvajra, a De la Motte kastélyhoz. A második körben érkezőket a kastély tágas kávézójában vártuk be. 

Noszvaj települését - amely Eger mellett fekszik – eredetileg olasz telepesek alapították. Neve is innen ered, hiszen latinul azt jelenti: a mi falunk. Később francia hatás kezdődött a De la Motte család betelepülésével. A híre szerint ez az ország legtisztább levegőjű települése. 

A De la Motte kastélyt idegenvezetővel jártuk be. Ez a kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke. Késő barokk, copfstílusban épült 1774 - 78 között. A kastély különös jelentőségét adja, hogy öt helyiségében épségben maradt eredeti falfestményeket láthatunk a 18. század végéről. A festményeken kívül eredeti nyílászárókkal, korabeli kályhákkal és csillárokkal büszkélkedhet. A berendezési tárgyai sajnos nem maradtak meg. A kastélyt gondozott angolpark veszi körül. 

Szafari buszunkkal a Noszvaji Tájházba látogattunk. Ez a Gazdaház 1889-ben épült a jómódú földműves Pataki családban lévő két testvér két háztartása számára. A ház kőkerítése, díszes kapuoszlopai, az udvari homlokzat kőkeretes ablakai, a rácsos ajtó, a bükkaljai népi építkezés tipikus vonásait mutatja. Itt, az előzetes egyeztetés szerint, vendéglátásban részesültünk. Kenyérlángost és szilvás kiflit kínáltak. 

Noszvajon még betértünk a Gazsi pincészetbe borkóstolóra. Aranyos a jelmondatuk: „legyél vándor, kalandor vagy kóbor, nálam mindig vár a jó bor”. A kóstoló során kínáltak egri leánykát, királyleánykát, cabernet savignont és fehér mustot. Kár, hogy az egyes italok között valami rágnivalót, szendvicset vagy pogácsát nem kínáltak. Dunaföldváron a Nagyék pincészetében nagyon elkényeztettek minket ezen a téren. 

Folytattuk utunkat Szomolyára. Itt a 2011-ben kialakított Kőhodályt néztük meg. A remek akusztikájú helyiség nagyterme hangversenyek rendezésére is alkalmas. Rögtönzött kis koncertet adtunk. Elénekeltük kempinges indulónkat. Ez után a barlanglakásokat néztünk meg. Ezek némelyikét még 1970-ben is lakták. Az országosan védett Szomolyai Tájházban – amelyet egy középkori barlanglakásban alakítottak ki –, a paraszti kultúra emlékeit láthattuk. A Faluházban pedig egy 19. századi polgárház hangulatát őrizték meg, bútorokkal, használati eszközökkel, szerszámokkal.  

Péntek este a Jurtakert étteremben vacsoráztunk. Csontleves cérnametélttel, rántott borda vegyes körettel és savanyúsággal volt az egyen menü. Vacsora után megkísértettük a szerencsét, ugyanis tombolahúzás következett. Alig lehetett csendet tartani. Mint egy zúgó méhkas olyan volt kempinges társaságunk. Sok nyereménytárgy volt, lehetett reménykedni, örülni vagy búsulni. Kinek hogy sikerült. 

Szombaton igazán rossz időre ébredtünk. Esett az eső, fujt a szél. A Márton napi vigasságok egyik helyszíne, a Cserép úti pincesor a kempinghez elég közel volt, így hamar odaértünk. Ekkor már kis baráti társaságok alakultak, mindenki kedve szerint töltötte az idejét. Nagy volt az étel és italkínálat. Mi hamar betértünk egy pincébe, amelynek kellemes melegében kóstolgattuk a különféle borokat, majd harapnivalók után néztünk. 

A színes programban láthattuk a Szent Márton Borrend műsorát, borlovag avatást, mazsorett csoportok bemutatóit, táncegyüttesek műsorát. Igazán élvezetes volt az Illés- Fonográf emlék együttes és a Jazz Tűztánc Show varázslatos bemutatója. Este a termálfürdőben fantasztikus medencebált tartottak, óriási érdeklődés mellett.  

Vasárnap a hazautazás napja. Jó volt most is kimozdulni otthonról és kempinges barátokkal tölteni a hét végét. E hét végén velünk volt - többek közt - Újfalusy Józsi bácsit és kedves felesége Pötyike, akiket ezúton is sok szeretettel köszöntünk, jó egészséget és további kempinges élményeket kívánunk nekik. Az egész találkozó megszervezését köszönjük Krausz Józsi alelnök úrnak.    

 

Katona Júlia 

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés