Magyar Camping és Caravanning Club
2016. év beszámolói: [ 2016 Szilveszter ] [ "Szeretet-vendégség" ] [ Kiskunhalas ] [ Bogács ] [ Tiszaföldvár ] [ Dunaföldvár ] [ Pádis fennsík ] [ Orosháza Gyopáros ] [ Dahlia Rallye ] [ Ada ] [ Szántód ] [ Bajmóc ] [ Szob ] [ Balatonboglár ] [ Dömös ] [ Celldömölk JUFA ] [ Szentes ] [ Kerekdomb ] [ Agárd Húsvét ] [ Martfű ] [ Farsang 2016 ]

Balatonboglár

Nyaralás Balatonbogláron   

2016.06.24 – 07.03 

 

Hátrányos helyzetűek a kempingezők, mert még világnapjunk sincs! Na, ezen segíteni kell!  Az MCCC vezetése elhatározta, hogy hazai és nemzetközi fórumokon kezdeményezi kempinges világnap felvételét a világnapok jeles listájára. Erre a legalkalmasabb napnak kínálkozott a sátorépítő Pál apostol névnapja, amely június 29-én van. Ez egyben az aratás ünnepe is, de ekkor van a Nemzetközi Duna nap és a Magyar szabadság napja is. A balatonboglári találkozó –mint hagyományteremtő-már ennek jegyében zajlott. 

A találkozó csodálatos természeti környezetben, homokos partú félszigeten, közvetlenül a vízparton, a vitorláskikötő szomszédságában található Sellő kempingben került megrendezésre. A kellemes nyaralás alapját a jó idő, a jó társaság és a változatos programok mellett, a szépen parkosított kemping területén lévő árnyas és napsütötte parcellák, a nagy gonddal tisztántartott vizesblokkok és a Balatonban lévő remek fürdési lehetőségek adták meg.  

Pénteken már a jelentkezettek nagy része megérkezett és az elhelyezkedés után kerékpáros városnézésre indultunk a helyben lakó Babiczky házaspár vezetésével. A látnivalók inkább a fagyizó, söröző, borozó helyeket érintették, de elhaladtunk gyönyörű virágos parkok, a parti sétány és a kikötő mellett is.  

A találkozót Krausz József alelnök úr nyitotta meg szombat délután. Részletesen ismertette a tervezett programokat. Az asztalokat a szokásos módon kirakva, összetolva, megterítve helyeztük el. A megnyitó után elfogyaszthattuk Kincses Marika csodás pulykaraguját repetalehetőségekkel. Utána sokáig beszélgettünk, énekeltünk. 

Szombat este nagy izgalommal vártuk mindannyian a foci EB-n a Belgium Magyarország mérkőzést. A közös szurkolás támogatására kivetítve nézhettük a mérkőzést. A kerti moziban a kemping más lakói is velünk együtt nézték a mérkőzést. 

Vasárnap gyalogos városnézés volt a program. Balatonboglár az egykori Nagyberek által körülvett három tanúhegyen jött létre, vagyis három dombra épült: Várdomb, Temető domb, Sándor domb. Ezek közül a Temető domb őrzi a legtöbb látványos kulturális örökséget, amelyek a település történetére utalnak. Itt van a Kék kápolna, amely 1856-ban épült a neogótika jegyében. Ez a Körmendy családé volt és síremlékként használták. 1896-ban a Gyulay-Gaál család a Kék kápolna közelében megépíttette a nyolcszög alapú szintén neogót stílusú Vörös kápolnát családi sírkápolnául. Ma már egyik kápolnát sem használják liturgikus célra, mindkettőben értékes kiállítások láthatók ingyenes belépéssel. 

A Kék kápolna udvarában található középkori várrom, amely a város első temploma volt. Ebből az időből maradt ránk egy ősi temetkezési hely, amelynek maradványai láthatók a dombon. Az Árpád-kori templom feltárása a közelmúltban történt. 

A Várdomb tetején van Balatonboglár egyik látványossága a Gömbkilátó, amely négy év után ez évben – felújítás után – ismét megnyílt. Ez egy látványos vasszerkezet, aminek elemei mindig belelógnak a panorámába, bár kétségtelen, hogy az összes égtáj felé nyíló kilátás páratlan. Messziről úgy néz ki, mint egy óriási katonai radar, vagy ufó. Éjszakai kivilágítása nagyszerű látvány. 

Vasárnap még szép volt az idő, de a meteorológia estére jelezte a vihart, és ezzel együtt a lehűlést. Ezúttal a jóslat bevált és ez kedvezően befolyásolta a hétfői Balaton túra programunkat. Kerékpárral kimentünk a Boglári kikötőbe. Kis zavart okozott rengeteg kerékpárunk elhelyezése a hajón, de néhány pad eltávolításával sikerült mindnek helyet csinálni. Áthajóztunk Révfülöpre. Onnan Badacsony volt a kerékpáros úti cél. Közben Ábrahámhegy és Badacsonyörs között megálltunk, hogy megnézzük a Varga pincészetet, amely családi pincészet 5,6 hektáros ősfás parkban található. Ez Magyarország egyik vezető pincészete. 1993. január 1-től birtokolja a Varga család a Badacsonyi Állami Gazdaság egykori pincészetét Badacsonyvin Varga Kft néven. Idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy nagyrészt olcsó kategóriájú borokat állítanak elő és szinte kizárólag a hazai piacot látják el. Megnéztük a palackozót és a borok címkézését. Lenyűgöző volt a hatalmas méretű acéltartályok és az épített tárolók látványa, a pincerendszerben a hordók és palackozott üvegek óriási mennyisége, na és mindenütt a kínos rend és tisztaság.  Sajnos valami probléma miatt nem kaptunk kóstolós csak szóbeli tájékoztatást, de a bejáratnál volt lehetőség vásárlásra.    

Folytattuk kerékpáros utunkat Badacsonyba. Mivel, már dél felé járt az idő és a hajóállomás közelében egymást érték az étkezési lehetőségek, megebédeltünk. A hajó indulására ismét összegyűltünk és áthajóztunk a déli oldalra, Fonyódra. Szeles, kissé hűvös időben szálltunk ki a hajóból és tettük meg a kb. 10 km-es utat kerékpárral Balatonboglárig. Nagyon jó kirándulás volt! 

Kedden ismét hajókáztunk. Tihany volt az úti célunk. Közben két helyen is megállt a hajó, és a tervezett 2 órás hajóútból 2 óra 20 perc lett. Kisvonattal mentünk fel a hegyre. Itt először a Panoptikumba látogattunk, ahol 3 izgalmas kiállítást néztünk meg. A Magyar Királyok panoptikumában Géza fejedelemtől kezdve Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondot is beleértve Mátyás királyig láthatók a magyar királyok élethű és életnagyságú viaszfigurái, de megtalálható még IV. Károly is. Az élményt a korabeli enteriőrök, a világítás és az audió tárlatvezetés tette teljessé. Érdekes volt még a híres kalózok és az indián múzeum vendégkiállítás is. Nagyon meleg volt, éhesek is voltunk, így a Levendula fesztivál és a Babamúzeum látogatása elmaradt. Megebédeltünk, azután gyalogosan indultunk vissza a hajóállomásra. Több mint 2 órás hajózás után érkeztünk meg Balatonboglárra.  

Szerda, Péter és Pál névnap a naptárban. Ez a mi első kempinges világnapunk! Délután ismét összeültünk. Az ünnepelt Babiczky Pali tárcsán sütötte a szalonnát, amely a klub ajándéka volt a hagymával és a kenyérrel együtt. Közben megérkezett Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a somogy-zalai egyházmegye esperese, aki Pál apostolról és a sátorhoz kapcsolódó tevékenységéről beszélt. A bibliai időkben a sátorkészítők teve vagy kecske szőréből szőtték a sátorlapokat, és a darabokat összevarrták. A kész sátrakat az utazók használták. Pál már fiatalon elsajátította ezt a mesterséget. Akkoriban 13 évesen kezdtek szakmát tanulni a fiatalok. Megtudtuk, mi a pálfordulás kifejezés eredete: az életét zsidó-római családban kezdő ifjú buzgón üldözte Jézus híveit, míg egyszer egy csodálatos élmény hatására megtért és Jézus követője lett. Ez a pálfordulás. Élvezet volt hallgatni a lelkész asszony szavait.  

Csütörtök délután kisvonattal mentünk Bugaszegre. Bugaszegen található a Magyarországon egyedülálló „Téglagaléria”. Az első pillanatban régi kúriára emlékeztető épület eklektikusan magasodik ki a környezetéből. Ez egyfajta „bolondvár”, amelynek minden téglája különleges. Az építmény kivétel nélkül összegyűjtött építési anyagokból épült. Néhol jól kivehetők a régi címerek, billogok és karcolatok, amelyek a hajdani kézművesség jeleit hordozzák az építőanyagon. Ezt a csaknem 200 négyzetméter alapterületű, négyszintes épületet egyedül Csere János építette a két kezével használt téglákból, terméskövekből és maga keverte hozzá a maltert. Ez az alkotó munka jelentette számára a teljes kikapcsolódást az évek során, miután szakított a helyi képviselő-testülettel, amelynek két cikluson keresztül is tagja volt.   

Bugaszegen kellemes vendéglátásban részesültünk. A felsorolt kínálatból előzetesen kiválasztott ételt kaptuk. Volt kemencében sült nyúl, csirke, kacsa, cigánypecsenye, disznópörkölt, marhapörkölt körettel, salátával. Lehetett még kérni főtt kukoricát. Többeken kifogott a nagy adag, és becsomagolva hazavitték a maradékot. Haza, vagyis a kempingbe is a kisvonat szállított vissza. 

Pénteken tartottuk a búcsúestet, mert szombaton többen haza igyekeztek menni. Az aranyos Kaszab Pista végre hétvégére megérkezett és nemcsak hozta a vacsorához valókat, de el is készítette a fantasztikusan finom marhapörköltet, amit burgonya körettel és kovászos uborkával fogyasztottunk. Teli hassal jól ment a nótázás zenei kísérettel, amit felváltva adott az aranyos Kaszab Pista, a Bodó Sanyi és a Szűts Pista. Énekelgettünk volna sokáig, de többen csendre intettek, ugyanis a kempingből többen is tervezték, hogy másnap részt vesznek a Balaton-átúszó programban.       

Szombaton délelőtt volt a Balaton átúszás. Büszkék vagyunk Szalló Gábor kempinges társunkra, aki résztvevője és eredményes teljesítője volt e programnak. Ugyancsak szombaton volt a Temető-dombon lévő Kék és a Vörös kápolnában Bagó Bertalan festőművész képeinek kiállítása. A kiállítást Mészáros Miklós polgármester nyitotta meg, majd egy művészettörténész méltatta a festő életművét. Bagó Bertalan 1955-től a balatonboglári általános iskolában rajzot tanított 25 évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig. Balatonboglár művészeti életének meghatározó személyisége volt. Balatoni és alföldi festőként ismert. Fő témái a falusi élet valamint a Balaton és környéke. A megnyitó ünnepséget kis zenei program színesítette és kedves vendéglátásban részesültek a megjelentek. 

Ismét tettünk egy kis sétát a temető-dombon. Megkerestük Szabó Béla sírját, aki a második világháború éveiben segítette az ide menekült lengyel fiatalokat. A balatonboglári Lengyel Ifjúsági Tábor illegális középiskolája egyedülálló volt Európában. Rajta kívül hasonló támogatást csak Svájcban biztosítottak a lengyel fiataloknak, de annak oktatási nyelve csak részben volt lengyel.  

Szombat este még egy búcsú-partira összegyűltünk. Vidám hangulatú beszélgetős éneklős este volt. Most is, mint minden este csapkodtuk a szúnyogokat, akik szép számmal, hegyes fullánkkal intézték támadásukat. Nagyon emlékezetes szép hetet töltöttünk Balatonbogláron. A színvonalas szervezésért, a sok jó programért köszönet az MCCC vezetőinek és mindazoknak, akik hozzájárultak e sikeres rendezvény lebonyolításához. 

 

Katona Júlia 

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés