Magyar Camping és Caravanning Club

Budapesti Kempingtalálkozó

Budapesti Kempingtalálkozó 

2017.05.11-15

Járjuk az országot, de a legtöbb látnivalót kínáló fővárost ritkán látogatjuk turistaként. Ide dolgozni vagy ügyeket intézni járunk. Éppen emiatt, nagy érdeklődéssel vártuk, az éves programban szereplő Budapesti kempingtalálkozó helyszínének megjelölését és programját. Örömmel tapasztaltuk, hogy a Haller Camping a város szívében, egy csendes parkban, családias környezetben található. Közvetlen városi villamos és Metró kapcsolatának köszönhetően néhány percnyi távolságra van a belvárostól és a közelben élelmiszer üzletek és étkezési lehetőségek sora is található. 

Csütörtökön délelőtt a jelentkezettek nagy része megérkezett. Igyekezni kellett az ebédeléssel, mert délután már kezdődött a Ferencvárosi séta, amelynek keretében előbb a Zwack Múzeumot majd a közelében lévő Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot néztük meg jól felkészült idegenvezetők segítségével. Mindkét helyen emlékezetes történelmi áttekintést kaptunk. 

A Zwack dinasztia 225 éves regénybe illő története a legenda szerint úgy indult, hogy 1790-ben dr. Zwack, II. József császár udvari orvosa a Habsburg uralkodónak gyomorbántalmaira gyógynövényekből készült italt kínált. Az uralkodó azt megkóstolva így szólt: Das ist ein Unikum, ezzel nevet adva az italnak. A Zwack cég megalapítása 50 évvel később történt. A márkanevet 1883-ban lajstromozták. A család, az ital és a gyárépület története kalandos volt az elmúlt időszakban. 1992-ben a privatizáció keretében a külföldről hazatérő Zwack Péter visszavásárolta a cégét és mára már a 6. generációval folytatódik a családi hagyomány. A látogatás során megnéztük Közép-Európa legnagyobb, több mint 17000 darabos mini palack gyűjteményét, a régi lepárlót, betekintettünk a közel 500 tölgyfahordós pince labirintusába, majd megkóstoltuk az eredeti Unicumot és az Unicum Szilvát. 

A Holokauszt Emlékközpont kizárólag a holokauszttal foglalkozó állami alapítású intézmény. Az épületegyüttes tervezője Mányi István Ybl-díjas építész, aki e munkájáért 2005-ben Nívó-díjat kapott. A modern épületegyüttesbe szervesen kapcsolódó Páva utcai zsinagóga, amely egykor Budapest második legnagyobb zsinagógája volt. Az Emlékközpont a vészkorszak áldozatainak emlékhelye, ahol mindenki méltóképpen emlékezhet meghurcolt és elpusztított szeretteire, családtagjaira, ember- és honfitársaira. Célja az emlékezésen túl elsősorban az oktatás és a múlt szörnyűségei feldolgozásának elősegítése. 

Pénteken buszos városnézésre indultunk. Jól felkészült idegenvezetőnk, ahogy haladt a busz, minden jelentősebb épületről elmondta a fontosabb tudnivalókat. Első megállóhelyünk a Gellért hegy tetején fekvő Citadella erőd volt, amelyet az 1848-49-es szabadságharc leverése után 1848-ban emelt a Habsburg uralkodó. Az UNESCO budai várnegyeddel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért hegyet 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította. Alig lehetett betelni a szép tiszta napos időben a csodás panorámával. Fotóztunk, nézelődtünk, majd folytattuk utunkat.  

Legközelebb a Budai Várban szálltunk le a buszról. Megnéztünk itt minden jelentősebb épületet és szobrot, majd átsétáltunk a Bécsi kapun, gyönyörködtünk itt is a panorámában, fotóztunk, majd ismét buszra szálltunk. A várból az alagúton át az Andrássy útra értünk, majd a Hősök terénél ismét megálltunk nézelődni. Itt a magyar honfoglalás ezeréves jubileumának emléket állító monumentális Millenniumi, avagy Ezredévi emlékművet, ill. annak szobrait néztük meg. Átsétáltunk a Városligetbe a Vajdahunyad várhoz. Ezt az épületegyüttest Alpár Ignác úgy tervezte meg, hogy az nem csupán egy múzeum épülete, hanem maga a történelem. Egységei más-más stílust mutatnak be, kezdve a gótikus és román stílustól egészen a reneszánszon át a barokkig. Tele élménnyel a sok látnivalótól, már eléggé elfáradva szálltunk ismét buszra, és utaztunk vissza a kempingbe. Együttesen megebédeltük az előre kiválasztott menüt a kempinghez tartozó étteremben.  

Péntek délután szabad program volt. Lehetett választani a fürdőlátogatást, amely a közelben lévő felújított Dandár utcai fürdőbe szólt Viszkievicz Feri vezetésével, vagy a látogatást a Várban Hamvas Pisti és Szilvike vezetésével tömegközlekedéssel. Néhányan, a fáradtabbak maradtak a kempingben és élvezték a kellemes napsütést.  

Péntek este Krausz Józsi sült szalonnás vacsorára hívta a csapatot. Volt ott bőven a tárcsán szalonna mellé kolbász is és friss kenyér. A sütögetés kezdete után rövidesen óriási zápor érkezett, ami fedett helyre zavarta az előkészületben résztvevőket. Hamar megjelent az égen a szivárvány, kisütött a nap, és kezdődhetett a falatozás a felfrissült levegőben. A szösszenetek rím-faragásában igazán ügyes Krausz Józsi ezúttal kempinges dalt írt az MCCC-sek részére. A több példányban kiosztott verset a meghatározott dallamra - amíg látni lehetett - lelkesen énekeltük.  

Szombaton Parlamenti látogatáson vettünk részt. A kempingbeliekhez még több Budapesten lakó kempinges is csatlakozott. Éjszaka és még reggel is esett az eső így az esernyő fontos kellék volt. Tömegközlekedéssel jutottunk el –nagyon rövid idő alatt – a Kossuth térre. Az előre egyeztetett időpontban, magyar idegenvezetéssel bejutottunk a Parlamentbe, amely Budapest egyik legismertebb középülete. Itt megtekinthettük az épület díszlépcsőjét, kupolacsarnokát, felsőházi társalgóját és a felsőházi üléstermet. A séta során idegenvezetőnk beszélt a Ház történetéről, építészetéről és a benne található műalkotásokról. 

A Parlamenti látogatás után következett a városnézés. Idegenvezetőnk e találkozó szervezőjének Viszkievicz Ferinek a fia, András volt. Részletesen, érdekesen, nagyon kellemes stílusban, óriási lexikális tudás birtokában tartotta a tájékoztatókat. Előbb a Kossuth téren, majd a Széchenyi téren lévő épületeket és szobrokat mutatta be. Útba ejtettük a Damniczki cukrászdát ahol fagyiztunk, kávéztunk, sütiztünk. E kis pihenő után átsétáltunk a Bazilikához. A rengeteg érdeklődő miatt kényelmesebb volt a látogatást egyénileg megtenni. Néhányan még az utóbbi időben sokat emlegetett CEU épületét is megnézték a közelben. Találkoztunk a megbeszélt időben, majd elindultunk vissza a kempingbe metróval, majd gyalogosan. 

Délután hajókirándulásra indultunk a Dunán. Létszámunk nem indokolta a külön hajó bérlését, ezért a menetrend szerinti hajóhoz mentünk villamossal. A hajó a Műpa – Nemzeti Színház megállótól indult, tehát kényelmesen szállhattunk be az üres hajóba, majd cikázva a Duna két partja kötött a 9. megállónál a Margit Sziget Centenáriumi emlékműnél szálltunk ki. Ezt az emlékművet 1972-ben avatták fel Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 100. évfordulója alkalmából. Nosztalgiáztunk, hogy ki, mikor, hány évvel ezelőtt volt itt a Margit szigeten. Most minden gyönyörű, üde zöld virágos volt, bár mint a közelgő vizes világbajnokság egyik helyszíne itt is építkezések nyomai látszottak. Még világos volt, és mi az esti fények megjelenésére vártunk, hogy a kivilágított Budapestet a Margit hídról láthassuk. Végre kigyulladtak a fények. Varázslatos volt, meseszerű! Megérte a várakozást! Gyönyörű ez a város! Hazafelé a 2-es villamossal mentünk, még bámultuk a csodás Duna-parti panorámát. 

A vasárnap, ragyogó napsütéssel köszöntött ránk. Ez jó is volt, mert ismét útra keltünk. Sétára indultunk a Budai hegyekbe. Előbb tömegközlekedéssel utaztunk a Városmajorba a Fogaskerekű Vasút alsó végállomására. Utaztunk a Széchenyi hegyre, majd rövid séta után a felszálltunk a Gyermekvasútra. Ezzel eldöcögtünk a János hegy megállóhoz. Csodás volt az üde friss levegő és gyönyörű, ahogy a napfény átszűrődött a dús lombokon. Kényelmes séta után tágas térre érkeztünk, ahol a büfében üdítő, kávé, fagyi, süti, lángos volt választható. Kis pihenő után felsétáltunk az Erzsébet Kilátóhoz, majd megmásztuk annak lépcsőit is a remek panoráma reményében. Azután visszasétáltunk a tágas térre, mert ott volt a Libegő felső állomása. A két személyes nyitott Libegő a felső szakaszon a János hegy meredek lejtőinek erdőjében, alsó szakaszán a Zugligeti villanegyed utcái és kertjei fölött haladt. Végig az úton gyönyörködhettünk a főváros panorámájában, miközben szó szerint úgy éreztük, hogy a hegytetőről a városba ereszkedünk. 

A Libegő Zugligeti állomásán bevártuk, amíg utolsó társaink is megérkeztek, majd felszálltunk a buszra, onnan a körúti villamosra, majd a metróra. Mindannyian szerencsésen megérkeztünk. 

Vasárnap délután a társaság nagy része már csomagolt és haza készülődött. Megyünk haza, hogy kipihenjük magunkat, mondtuk többen. Most, e visszaemlékezés írása közben is nagy elismeréssel és szeretettel gondolok Viszkievicz Ferire és Mártára, hogy ezt a remek programot összeállították, időben összehangolták. Minden a terveik szerint alakult és még az időjárás felelőssel is sikerült egyeztetniük. Köszönet a szervezésért mindannyiunk nevében.

Katona Júlia

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés