Magyar Camping és Caravanning Club

Dávod

Kempingtalálkozó Dávodon 

2017.06.08-06.11 

 

Dávod község Bács-Kiskun megye déli részén, Bajától délre, az 51-es út mellett a Duna árterében helyezkedik el. Strandfürdőjének története1914-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor fúrták az első nagyobb kutat ivóvíz biztosítása céljából. 1990-ben hivatalosan is gyógyvíznek minősítették, majd 2005-ben „Püspökpusztai gyógyvíz”-nek nevezték el. A fürdő utolsó nagy rekonstrukciója 2009-ben volt. A hatalmas fürdőterülethez 7 hektáros 100 beállóhelyes kemping kapcsolódik. A fürdő és a kemping területén található fák legnagyobb része hárs, amelynek virágzása épp ott-tartózkodásunk idejére esett.  

A társaság nagyobb része csütörtökön megérkezett a kempingbe. Többen közülünk részt vettek az előző heti bajai kempingezésen is, míg mások otthonról érkeztek. Este összebútoroztunk egy kis baráti beszélgetésre. A találkozó pontos programját ekkor tudtuk meg Krausz József alelnök úrtól. A programokra jelentkezni és a részvételi díjakat befizetni ekkor lehetett. 

Pénteken délelőtt 10 órára megérkezett a megrendelt autóbusz. Utunk első állomása Karapancsa, amely a vadregényes Alsó-Duna völgy holtágakkal szabdalt világának jelképe, a gímszarvas és a nagyvad évszázadok óta kedvelt területe. Ez a történeti Bellyei Uradalom egyik központja, a Gemenc Zrt. Ékköve, a magyar nemzeti örökség kiemelkedő történelmi, kultúr-, erdészet- és vadászattörténeti emlékhelye. Karapancsa két kastélyból, valamint majorsági épületekből álló műemlék együttes. A vadászkastély építését Albrecht főherceg kezdte el (1879) és Frigyes főherceg fejezte be (1896). Az épület a korai francia barokk építészetet idézi. A Habsburg Nagykastélyt az 1910-es években Habsburg Frigyes nagyherceg építtette neobarokk stílusban. A kastély és a hatalmas parkja teljes terjedelmében helyreállításra került, benne apartmanok, vendégszobák lettek kialakítva. A nagykastély előtt egy világbajnok agancsú szarvas bronzszobra látható.  

Buszra szálltunk és folytattuk utunkat Szerbiába, a Vajdaságba a kb. 86.000 lakosú Zomborba. A város a trianoni békeszerződésig Bács-Bodrog vármegye Zombor járásának székhelye volt. Az óvárosban egymást érintik a régi korok építészeti remekei, a barokk, a rokokó, a klasszicista, a biedermeier és a szecesszió jegyei köszönnek vissza a falakról és a házak ormairól. A gyűrűbe szorult városmag a mai napig megőrizte kulturális és építészeti sokszínűségét. Nagyon tetszett, hogy az épületek karbantartottak és firkálás-mentesek voltak. Mivel dél-felé járt az idő megéheztük. Váltottunk pénzt és a rendelkezésre álló egy órában sétáltunk, nézelődtünk, sütiztünk, kávéztunk, fagyiztunk. 

Már Zombor felé menet láttuk az útról a Zoo Miki állatkert nagy plakátját. Visszafelé ezt megnéztük. Ez az egyetlen magán állatkert Szerbiában.  1988-ban alakult. Több mint 100 állatfaj van itt a világ minden tájáról. Területe mintegy hét és fél hektáros, ligetes, füves és van benne legalább egy tucat mesterséges tó. Láttunk itt –többek között- törpe és közönséges flamingókat, fehér és fekete hattyúkat, kanalas gémeket, búbos vöcsököket, túzokokat, libákat, papagájokat, bóbitás tyúkokat. Kedvencünk a minket hűségesen kísérő és a gazdájával szinte beszélgető gyönyörű színű bóbitás daru volt. Volt, aki megfogta a pitont, de a medvéket csak a ketrecükben nézegettük. Nagy békességben élnek itt az állatok, jó volt ide benézni.  

Visszatérve a kempingbe pancsoltunk egy nagyot, majd készülődtünk a közös vacsorázáshoz. Tárcsán sült jó húsos kolozsvári szalonna volt szépen felszeletelve, bevagdosva, lila hagymával és friss puha kenyérrel a gáláns MCCC ajándékaként. Rövid ital, bor, sör akadt a kempingesek készletéből. Vacsora után előkerültek sütemények, magok, rágcsálni valók. Az idő is nagyon remek volt, jól esett kinn üldögélni, beszélgetni. Énekeltünk is egy kicsit. A kempinges nóta még mindig nehezen megy zenei aláfestés nélkül, de bízunk benne, hogy a mi roppant ügyes alelnökünk ezt a problémát is sikeresen meg fogja oldani. 

Szombaton kerékpáros kirándulásra készült a csapat. Dávod község határában található a Földvári tó. Ez a tó igen gazdag vízi világnak biztosít élőhelyet. Több száz védett madárfaj fészkel a területen, pl: cigányréce, hazánk egyetlen fészkelő vadlúdfaja a nyári lúd, a fekete gólya, a holló, a réti sas, a barna kánya. Alkalmilag a kerecsensólyom is megfigyelhető. A nádas-gyékényes öblökben szinte valamennyi hazai gémfaj költ, de fészkel búbos vöcsök, vízityúk, és több nádi énekes madár faj. Kerékpáros túránk célja a megfigyelésre kialakított vadles volt. Térképpel felszerelve elindultunk, mentünk-mentünk, majd útbaigazítás kérés után kiderült, hogy kissé eltávolodtunk a magaslestől. Itt kettévált a csapat, mert a vékony kerekű biciklisek nem szívesen tekertek a földúton. A földúton visszafelé haladók végül megtalálták a magaslest. 

Az aszfaltúton Hercegszántó felé tartóknak most lehetőségük nyílt megnézni a világ második legnagyobb méretű Mária szobrát. Ez a 11 méter magas rozsdamentes acélból készült Szűz Mária-szobor egy, a településről 1956-ban Amerikába disszidált 73 éves férfi, Vöő Sándor felajánlásából és támogatásával készült. Ez a hely a török hódoltság után lett a lakosság körében búcsújáró hely. A legenda szerint itt egy pásztorlegénynek háromszor is megjelent a kútban nagy fényességgel Mária a gyermek Jézussal. Megjelölve a helyet, ide egy fűzfát ültettek és bekerítették. Később meg egy paraszt észrevette, hogy szántás közben ökrei a fa előtt letérdepelnek és fejet hajtanak, míg a fűzfa felől nagy fényesség sugarában megjelent Szűz Mária. Ezekről a csodálatos jelenésekről feljegyzések készültek, amelyeket a kalocsai érsek kivizsgáltatott és a Mária-kertet 1938-ban hivatalosan is kegyhelynek ismerték el. 

Mindkét csapat nagyot bringázott. A leshelyre tartók 20, a Mária-kertben jártak 28 km-nyi utat tettek meg. 

Este, együttesen átmentünk a Fortuna Szálló éttermébe az előzetesen megrendelt vacsoránkat elfogyasztani. Volt rendőr-menü, amelynek nevét a határőrizeti feladatot ellátó oda elszállásolt rendőrökről kapta és étlap szerinti választék. Ismét megtanultuk, hogy az előzetes jelentkezés csak írásba foglaltan vagy előzetesen kifizetve vehető komolyan. Végül mindenki elégedett és jóllakott lett. Az étterem melletti helyiségben volt egy cso-cso asztal, amit néhányan lelkesen birtokba vettek, míg a többiek a bowling felé orientálódtak nézőként vagy játékosként. Tíz ingyen gurítást ajánlott fel a kemping előzetesen, amiből több mint 2 órás szórakozás lett. Amikor zárt a bowling, hazaindultunk. 

De jó volt Dávodon! Szép volt az idő, jó volt a kemping és a fürdő és jó volt a társaság is. Jó nekünk, hogy Krausz Józsi annyira szívvel-lélekkel szervezi-irányítja-vezeti a találkozókat. Kívánjuk, hogy energiája tartson ki sokáig és az esetleges morgolódók mielőtt szólnak, próbáljanak meg számolni magukban legalább háromig.  

 

Katona Júlia

- - - hirdetés - - -
logó tervezés Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek