Magyar Camping és Caravanning Club
2016. év beszámolói: [ 2016 Szilveszter ] [ "Szeretet-vendégség" ] [ Kiskunhalas ] [ Bogács ] [ Tiszaföldvár ] [ Dunaföldvár ] [ Pádis fennsík ] [ Orosháza Gyopáros ] [ Dahlia Rallye ] [ Ada ] [ Szántód ] [ Bajmóc ] [ Szob ] [ Balatonboglár ] [ Dömös ] [ Celldömölk JUFA ] [ Szentes ] [ Kerekdomb ] [ Agárd Húsvét ] [ Martfű ] [ Farsang 2016 ]

Orosháza Gyopáros

Orosháza-Gyopárosfürdő

2016.09.15 - 19.

Szeptember közepén Orosházára, a Gyopáros tó partján lévő kempingbe hívta találkozóra tagjait az MCCC. A kemping augusztus végén már bezárt, de a rendezvény miatt kinyitották. A kemping mellett lévő fürdő egész évben nyitva van.

Mivel csodaszép, nyarat idéző, 30Co körüli hőmérséklet volt napok óta, ezért már szerdán délután mentünk a kempingbe. A 200 férőhelyes kempingterület szépen rendezett volt. A fű egyenletesen lenyírva mindenütt, bőven volt áram- és vízvételi lehetőség. A vizesblokk felújított, ragyogóan tiszta, a konyha is minden igényt kielégítő. A meleg víz folyamatosan biztosított volt. A konyha melletti étkező helyiség asztalokkal, székekkel ellátott.

Csütörtökön a találkozóra jelentkezettek nagy része megérkezett. Fürödtünk, beszélgettünk, kellemesen töltöttük az időt. Este, a kempingtől 3 km-re lévő városközpontba igyekeztünk kerékpárral, mert ott „Zenél a főtér” címmel koncertet rendeztek, amelyen fellépett Oláh Gergő és a Csík zenekar. Mivel még este is remek idő volt, e program nagy érdeklődés mellett zajlott a kb. 900 fő befogadására alkalmas rendezvénytéren, a főtér mellett. Megcsodáltuk a város gyönyörű főterét, amely EU támogatással 2013. novemberben készült el. A közösségi felület 23 ezer m,2 amelyen belül a burkolattal ellátott rész 16 ezer m2, 946 különböző fát és cserjét telepítettek. A téren csobogók, apró szökőkutak vannak és a fák többnyire egyformán, hengeres fazonra nyírtak. Esti világításuk alulról, apró lámpákkal történt, gyönyörű összképet adva.

A város főterének legfőbb ékessége az egész Európában egyedülálló méretekkel rendelkező üvegplasztika, amely üveg körtefa a város szimbóluma. A legenda szerint a 1720-ban a török kiűzése után III. Károly király egy hívének adományozta a békési pusztát szolgálataiért, aki a Tolna megyei Zombáról hozott evangélikus hitű, szabad költözésű magyar családokat.  E családokat - amikor 1744. április 24-én, az Orosháza helyén lévő pusztaságba megérkeztek - csak egy magas, terebélyes, élettel teli vadkörtefa fogadta, amely messzire ellátszott. Az otthon megteremtéséhez kemény, olykor keserves földművelő, állattenyésztő, iparos munkára volt szükség. A telepesek hite, munkaszeretete, élni akarása meghatározta a település lehetőségeit, de lehet, hogy mindez a körtefának az erejéből is fakadt. A körtefán lévő egyik emléktábla szövege: „Az eltelt évszázadok alatt tíz nemzedék szorgalmas munkával, hűséggel és összefogással teremtett a pusztaságból várost”.

  Pénteken délután a közelben lévő Szálloda és Konferenciateremben - amely hosszú időn keresztül a Magyar Honvédség Kiképző Központja volt - megnéztük a 2012-ben kialakított Laktanya Emlékszobát. A kiállítás anyagát a műszaki alakulat itt szolgálatot teljesítő katonái és dolgozói gyűjtötték össze. Az emlékszoba a laktanyában 1938. és 1997. között működő katonai alakulatoknak állít emléket. Ennek keretében tablókon mutatták be a 18. és 46. Magyar Királyi Honvéd tábori tüzérosztály, a Magyar Néphadsereg 10. tüzér ezredének, ill. a Gépszerelő és Karbantartó Honvéd Szakközépiskola történetét képekkel illusztrálva. Ezen kívül vitrinekben és szabadon elhelyezve láthattuk az egyes alakulatok életéhez kapcsolódó különböző dokumentumokat, emléktárgyakat, korabeli szabályzatokat, utasításokat, tankönyveket, okmányokat, a csapatok által használt tüzérségi, de főképp műszaki anyagokat, felszereléseket, gyakorló harcanyagokat, makettokat, személyi relikviákat, kitüntetéseket és jelvényeket, egyenruhákat, stb.

Este a konyha melletti étkező helyen „Bundáskenyér-partira” gyűltünk össze. Kincsesné Marika és a hölgyek nagy része készítette, sütötte a bundás kenyeret 40 darab tojás felhasználásával. Készült hozzá citromos tea is. Remek vacsora volt! A tea mellett előkerült még egyéb itóka és sütemény is. A résztvevők közül néhányan voltak Szlovákiában a Dahlia Rallyn, de a többség nem. Az ottani élményekről, tapasztalatokról sokáig beszélgettünk.

Szombaton a városközpontban lévő Nagy Gyula néprajzkutató nevét viselő Területi Múzeumot terveztük megnézni. Kisvonattal akartunk bemenni a főtérig, de időközben kiderült, hogy aznap nem közlekedik. Megoldottuk a beutazást saját és kölcsönzött kerékpárokkal, ill. személyautóval. A múzeum a főtér közelében egy kétszintes polgári házban kapott helyet. Az épületet múzeum céljára Schwarcz János adományozta. Neki és családjának élettörténetét bemutató kiállítás a lépcsőfeljáróban volt. Látható a múzeumban Orosháza és tágabb régiójának története az őskori civilizációktól a huszadik századig. A vitrinekben korabeli tárgyak, dokumentumok, fotóreprodukciók segítségével mutatják be az egyes korok hangulatát. Látható pl: bírói szék, párosfazék, taligás pipa, pásztorkészségek, cifraszűr, céhláda, Rózsa Sándor körözőlevele.

A múzeumból kijőve, nappali fénynél is megnéztük a város impozáns főterét. Fotóztunk az üveg körtefánál, majd a korábban felfedezett cukrászdához vonultunk, hogy az ott kínált csoda finom, hatalmas méretű és olcsó fagyit nyalogassuk. Jókor fejeztük be, mert elkezdett csöpögni az eső és az hazazavart minket. A gyorsabbak kevésbé, a lassúbbak alaposan eláztak az úton.

Vacsoraidőben ismét összeültünk. A délelőtt piacot megjárt társaink remek töpörtyűt fedeztek fel. Krausz Józsi MCCC vacsorát tervezett a töpörtyűvel, lila hagymával és kenyérrel, kiegészítve még a bajmóci sültszalonna zsírral. Ismét nagyon hangulatos kellemes estét töltöttünk a falatozással. Ezen az estén az Adai kempingezés eseményeit, élményeit idéztük fel. Jó lett volna képekkel is illusztrálni, de a számítógép monitorja kicsi ahhoz, hogy ilyen sok ember jól láthassa a képeket. Talán, ha lenne projektorunk, akkor ez megoldható lenne. Korábbi kempingezési élmények visszaidézése a Szántódi találkozón is jó esti program volt.

Vasárnap ért véget a találkozó. A többség hazautazott. Néhányan maradtak még 1-2 napot. Remek napokat töltöttünk Orosházán, gyönyörű környezetben, jó időben, kellemes társasággal. Szép a fürdő, jók a medencék, a fürdő éttermében sokféle ételből lehetett válogatni. Köszönjük az MCCC vezetésének, különösen Krausz Józsinak, hogy ezt a nagyszerű programot megszervezte és a társaságot olyan ügyesen egybe tartotta.

 

Katona Júlia

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés