Magyar Camping és Caravanning Club

Kapuvár

Kapuvár - a 2017. év első kempingtalálkozója

03. 14 – 19.

 

A 2017-es kempinges évad ismét új helyszínen indult. Kapuvár kb. 11.000 lakosú kisváros Győr-Moson-Sopron megye középső részén, a Kisalföld két tájegységének – a Rábaköznek és a Hanság medencének – találkozásánál. Városi strandja 1983-ban vált termálfürdővé majd kiépült a komplex gyógykezelésre alkalmas infrastruktúra. A fürdő mellett 150 méterre található a családias, új építésű Magdaléna Kemping, a találkozónk helyszíne.

A hét közepére eső március 15-ei nemzeti ünnepnek köszönhetően, a szokásos hétvégi napok helyett a találkozó már kedden elkezdődött. Gyönyörű napsütéses időben utaztunk, de megérkezve már a kora tavaszi szeles, hűvös idő fogadott. A kempingben 45 lakóegység részére biztosított a kényelmes murvás-füves-betonos beálló hely, önálló áramméréssel.

Szerdán kicsit csalódottan vettük tudomásul, hogy a városi ünnepséget már kedden, 14-én megtartották. A kerékpáros városnézésre 10 órakor gyülekeztünk. Néha előbújt a nap, de inkább hűvös-szeles volt továbbra is az idő. Megnéztük a lenyűgözően szép, restaurálás alatt álló Szent Anna plébánia templomot, kívülről a Ferences templomot, majd az 1991-ben felszentelt Sarlós Boldog Asszony templomot. Kicsit megpihentünk a Monaco Cukrászdában, élveztük és kóstolgattuk annak kínálatát.

Csütörtökön ismét kerékpáros túrára indultunk. A 10 órai induláskor 19-en gyülekeztünk a kapuban. Néhány gyors fotó készítése után elindultunk a Kapuvár mellett található kis településre, Hövejbe. Ez az alig 330 fős település olyan népművészeti kinccsel rendelkezik, ami egyedülálló a maga nemében: ez a höveji csipke. A kis faluban élő ügyes kezű asszonyok generációi 150 év alatt fejlesztették ki a hímzés technikáját, amelynek eredményeként létrejött a ma ismert, rendkívül változatos forma és mintavilág. A Csipke Múzeumban a tájékoztatást tartó hölgy elmondta, hogy van remény arra, hogy felvegyék a höveji csipkét a hungarikumok közé. Vitnyéd és Csermajor érintésével tértünk vissza a kempingbe. 20 km-es volt a megtett utunk.

Gyalogos városnézésre mentünk péntek délelőtt. A remek napos időben jól esett a séta. A város főterén lévő Rábaközi Múzeum helytörténeti és néprajzi kiállítását néztük meg, amely a 18. század közepén átépített Esterházy várkastély déli szárnyában kapott helyet. A gyűjteményben fellelhetők a környéken végzett ásatásokból előkerült őskori eszközök, agyagedények, bronzkori fegyverek, az itt élt rómaiak pénzérméi, kerámiái. Az Árpád-korból céhládák, kancsók, zászlók, korabeli munkaeszközök emlékei, a török háborúk tárgyi és írásos emlékei. A néprajzi gyűjteményben parasztbútorokat, pásztorfaragásokat, népviseleti ruhákat láttunk. Itt találhatók a város szülöttjének Pátzay Pál szobrászművésznek bronz kisplasztikái, plakettjei és mindennapi életének hátrahagyott tárgyai. A múzeumlátogatás után felbomlott a csoport, egyénileg alakultak tovább a délelőtti programok.

Hódoltunk a sportnak péntek délután is. Kerékpártúránk a kempingtől 16 km-re lévő történelmi helyre, a Hanság-főcsatornát átívelő mosontarcsai-(andaui-) hídhoz vezetett. Az 1956-os forradalom és szabadságharc letiprását követő napokban kb. 70 ezer ember menekülési esélye volt ez a híd, mert a híd túloldali pillérei burgenlandi földre támaszkodnak. Az eredeti fahidat a szovjetek 1956. november 21-én felrobbantották. Az új híd átadását az 56-os forradalom 40. évfordulójának emlékére időzítették. Építése osztrák-magyar együttműködéssel valósult meg. A negyvenméteres, kerékpár és gyalogos forgalomra alkalmas híd névadója báró Berg Gusztáv bányamérnök, aki közreműködött a Hanság mocsarainak lecsapolásában.

A meteorológiai előrejelzések szerint péntek estére hidegfront érkezik esővel, széllel. Remek volt az előrejelzés, nagyon elromlott az idő. Zuhogott az eső egész éjjel, teljesen beborult volt az ég. Szombaton fél 10-re megérkezett az autóbusz, ami a betervezett gazdag program helyszíneire elszállított. Kényelmesen elhelyezkedtünk, köszönhetően azoknak a kempinges társaknak, akik előzetesen jelentkeztek, de elfelejtették lemondani a részvételt. Fertődre kicsit korán érkeztünk, ami jó idő esetén nem lett volna probléma, esőben viszont örültünk, hogy sikerült fedél alá beállni. Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélyába bejutva, már nem volt gond az időjárással. Szakszerű idegenvezetés mellett végigjártuk a látogatható termeket. Gyönyörködtünk e gazdag hagyatékban és örömmel tapasztaltuk, hogy az épületegyüttes mind nagyobb része van felújítva, megőrizve, bemutathatóan a nagyközönségnek.

Fertődről Nagycenkre utaztunk tovább, hogy megnézzük a Széchenyi kastélyt. A kastély rekonstrukciója után, 1973-ban nyílt meg a Széchenyi István emlékmúzeum a főépületben. Ez Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeuma, amely a Széchenyi család történetét és Széchenyi István életét mutatja be. A kastély után a Széchenyi család mauzóleumához utaztunk. Ez a Mauzóleum történelmi zarándokhely. A nagycenki plébániatemplom közelében, a temetőkertben található. A temető kapujától egyenes út vezet a középen álló családi sírbolthoz. Itt, a kriptaépületben alussza örök álmát Széchenyi István, a „legnagyobb magyar”. Lenyűgözően érdekes előadást tartott a helyi idegenvezető Széchenyi Istvánról, koráról, tetteiről, életének és halálának eseményeiről.

Nagycenkről Sopronba utaztunk. Sopronban már várt minket az idegenvezető, aki kb. egy órás városi séta keretében beszélt a város kialakulásáról, múltjáról és bemutatta azokat a műemlékeket, amelyek a várfal közelében és a főtér körül találhatók. Ekkor már nem esett az eső, de a viharos szél nem teremtett ideális körülményt a város szépségeinek élvezetéhez. Kicsit átfagyva, jól esett buszra szállni és hazafelé venni az irányt.

Esténként a fürdő éttermének egyik külön helyiségében gyűltünk össze. Akik vacsorát igényeltek, azok megvacsoráztak, a többiek pedig később csatlakoztak a társasághoz. Az esti beszélgetések során Krausz Józsi részletes ismertetést tartott az ez évi kempinges programokról. Felkérte azokat a klubtársakat, akik vállalták valamely rendezvény programjának megszervezését, hogy tájékoztassák a többieket a szervezés jelenlegi állásáról. Megállapíthattuk, hogy ez évben is sok élménnyel gazdagodhatunk, csakúgy, mint ahogy az a múlt évben is történt.

A szombat esti parti kicsit eltért a többi estétől. Ezt titokban nagy szervezkedés előzte meg, ugyanis a Józsefeknek és feleségeiknek meglepetést készítettünk elő, József nap alkalmából. Lúdláb tortákat és diabetikus tortát rendeltünk. Amikor már mindenki ott volt és a vacsorázás is befejeződött, akkor a tortákon lévő tűzijátékot a felszolgáló személyzet meggyújtva hozta ki. Kezdődött a köszöntgetés. Négy igazi József (Krausz, Horváth, Bendik, Kovács) és egy fogadott, a Ferenc József (vagyis a Babiczky Pali) voltak az ünnepeltek. Marcsi és Szilvike olyan ügyesen szeletelték a tortákat, hogy mindenkinek jutott belőle. Énekeltük a „Józsi hol vagy” kezdetű dalt, melyet több más követett. Szólt a zene, kezdődött a tánc. Nagyon kellemes este volt.

Vasárnap még mindig rossz volt az idő, vagyis hazaküldős volt. Pakoltunk és mentünk haza. A rendezvény nagyon jól sikerült, köszönjük Krausz Józsinak a nagyszerű szervezést. Mindegy milyen az idő, ha jó a társaság és jók a programok, akkor nagyon jól érezzük magunkat.

 

Katona Júlia    

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés