Magyar Camping és Caravanning Club

Keszthely

Keszthely, Nemzeti találkozó 

08.11 - 08.20

 

Keszthelyen a Zala Kemping és Üdülőfaluban rendezte az MCCC a hagyományosan augusztus 20-ig tartó Nemzeti találkozót. A kemping a város déli részén, közvetlenül a Balaton-parton található csendes, nyugodt környezetben. Kijelölt helyünk szép füves, parcellákra osztott volt. Sajnos a part és a víz közötti nádas miatt a vizet csak a tőlünk elég távol levő strandrésznél láthattuk. A közelben volt egy 25 méteres úszómedence, de annak hideg vize ritkán csábított úszásra.

A nyári kánikulai meleget a hét elején érkezett hidegfront kissé mérsékelte, így kellemes, 30 fok körüli hőmérséklet és a kissé lehűlt tó vize jellemezte az első napokat. Érkezésünkkor zeneszó, a tárcsán sülő szalonna illata, és az esti étkezéshez összetolt asztalok látványa fogadott. Jó volt a kedves ismerősökkel újra találkozni, együtt falatozni és iszogatni.

Vasárnap felfedező útra indultunk kerékpárral a városba. Megnéztük a felújított történelmi belvárost, sétáltunk, fotóztunk a Festetics Kastély parkjában, csodáltuk a gyönyörű virágos tereket, parkokat és a város szép házait. Kimentünk a kikötőhöz, a mólóhoz, és nézegettük a bazársor színes kínálatát. Fagyizással fejeztük be a kellemes délelőttöt.

Hétfőn Tapolcára látogattunk vonattal. Krausz Józsi előzetesen időpontot egyeztetett a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontjával, hogy mikor tudják fogadni csoportunkat és ennek megfelelően osztottuk be az időnket. Kicsit elidőztünk a Malom-tónál, nézegettük a benne lévő aranyhalakat, figyeltük az aljnövényzet kaszálását, kávéztunk, fagyiztunk a remek napsütésben, majd buszra szálltunk és a Tavas barlanghoz igyekeztünk.

A város alatt mindössze 15-20 méter mélyen egy 5 km hosszú rendszer járatai szövik át a mészkő réteget. Ennek tagja a Tapolcai-tavasbarlang, amelynek nagy részét karsztvíz tölti ki. A barlangot 1903-ban, kútásás közben fedezték fel, és a feltárásoknak köszönhetően 1937-től már körutat megtéve csónakázhattak is benne a látogatók.

A barlangban először idegenvezető ismertette a barlangrendszer kialakulását, majd varázslatosan gyönyörű filmet néztünk az ott kapott 3D-s szemüveggel. Ez után kísérteties barlangi folyosókon eljutottunk oda, ahol be lehetett szállni a csónakba és evezővel, vagy a falba kapaszkodva lehetett haladni előre. 2-3 fő lehetett egy csónakban. Ügyes marketingfogás, hogy egy helyen elhaladva fotó készült a csónakban ülőkről, amelyet a program végén meg lehet tekinteni, és ha tetszett, fénykép vagy hűtő mágnesként megvásárolni.

Kedden gyalogosan kisétáltunk a kikötőhöz és Városnéző Nosztalgiavonattal ismerkedtünk Keszthely városával. A vonatról több helyen ki lehetett szállni pl: Kastélykertnél, a Fő téren, a Balaton Múzeumnál, Piacnál, Kikötőnél, majd visszaszállva folytatható volt az út a megváltott jeggyel. Kis csapatunk a Kastélykerti megállónál szállt le, és bementünk a Festetics kastélyba.

A keszthelyi Festetics-kastély a magyarországi kastélyépítészet remeke, a Balaton környékének egyik legnépszerűbb látnivalója. Az eredetileg horvát származású Festetics család a török elleni harcokban kitűnve – a Habsburgokkal ápolt jó kapcsolatnak köszönhetően – jelentős vagyonra tett szert, amelyből Festetics Kristóf 1739-ben megvásárolta a keszthelyi birtokot. A kastély mai formáját az 1880-as években Festetics Tasziló idején kapta meg. Felesége, az angol Hamilton hercegnő hozományának köszönhetően vált a kastély európai színvonalúvá, ugyanis rengeteg Angliából származó műtárgy került ekkor a palotába.

A Festetics-kastélyban megnéztük a 18 termet magába foglaló enteriőr kiállítást, amelynek eredeti vagy korhűen rekonstruált termei a 18-19.századi főúri életformát mutatják be. A kiállított tárgyak között barokk, biedermeier és empire stílusú bútorokat, festményeket, értékes porcelánokat láttunk. Gyönyörű volt a tükörterem, a nagyszalon és a kastélykápolna. A kastély legnagyobb értéke a Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára.

Megváltott jegyünkkel a parkban álló egykori istállóépületben elhelyezett hintókiállítást is megnéztük. A szépen felújított 18. és 19. századi kocsik, hintók tulajdonosai között láttuk Ferenc Ferdinánd és Rudolf trónörökös sétakocsiját is.

Este a kempingben felséges lakomára készültünk. Húsos kolozsvári szalonna tárcsán sütve Józsi és Tamás által celebrálva. Hozzá a frissen csapolt sör, friss puha kenyér és a szokásos paprika, paradicsom, hagyma. Szólt a zene, ismételgettük a kempinges indulót. Beszélgettünk, élveztük a jó időt és a kellemes balatoni klímát.

Szerdán délelőtt sajnos történt egy kis szerencsétlenség. Kerékpározni indultunk hárman Vonyarcvashegy felé a balatoni kerékpárúton. Lendületesen haladtunk a jónak tekinthető erdei úton, míg egyszer csak a vékony aszfaltréteget a fák gyökerei több sávban felnyomták. Elöl haladtam, az úthibára figyelmeztető tábla nem hívta fel a figyelmet. Későn vettem észre a váratlan úthibát és lerepültem a kerékpárról. Mentővel szállítottak a Keszthelyi Kórházba. Szilánkos nyílt törés lett a bal karomon. A további kempingezés nekem a Kórházban volt. András sem tudott részt venni a további remek programokon, ugyanis naponta 3-4 alkalommal tette meg a Kórház és a Kemping közötti 3 km-es utat kerékpárral.

A többiek még nagyszerű programokban vettek részt: hajóval Badacsonyba, kerékpárral Hévízre, Keszthelyen a Balaton múzeum és a piac látogatása.

Szombaton az egész csapat kerékpárral meglátogatott a kórházban. Kedves ajándékuk láttán összefutottak a nővérkék, mondván, hogy ilyen aranyos mosolygó arcú párnára nekik is szükségük van! Nagyon jól esett a látogatásuk, ezúton is köszönöm mindenkinek.

Ez a balatoni nyaralás nekünk nem egészen úgy sikerült, mint ahogy terveztük, de utólag ezek az emlékek is megszépülnek.

 

Katona Júlia

 

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés