Magyar Camping és Caravanning Club
2016. év beszámolói: [ 2016 Szilveszter ] [ "Szeretet-vendégség" ] [ Kiskunhalas ] [ Bogács ] [ Tiszaföldvár ] [ Dunaföldvár ] [ Pádis fennsík ] [ Orosháza Gyopáros ] [ Dahlia Rallye ] [ Ada ] [ Szántód ] [ Bajmóc ] [ Szob ] [ Balatonboglár ] [ Dömös ] [ Celldömölk JUFA ] [ Szentes ] [ Kerekdomb ] [ Agárd Húsvét ] [ Martfű ] [ Farsang 2016 ]

Martfű

Martfű

2016.03.10-2016.03.16

MCCC-MHKK közös kempingtalálkozó

Mindig nagy várakozás előzi meg az év első kempinges találkozóját. A hosszú téli hónapok után nagyon jó volt kimozdulni a szabadba. Azért aggódtunk is kissé, hogy az esős napok után mennyire lesz laza a kemping felázott talaja, de szerencsére nem volt probléma. Ezúttal nem hiányoztak az árnyékot adó fák, élveztük a napsütést, amikor végre kisütött a nap.

Jó volt látni, ahogy fokozatosan telt meg a kemping. Az érkezők a baráti társaságuk részére többnyire székekkel foglaltak helyeket, így a még negyedrészt telt kempingben is keresgélni kellett szabad helyet annak, akinek előzetesen nem foglaltak. Végül teljesen megtelt a kemping.

A péntek esti pogácsa partira már csaknem minden résztvevő megérkezett. Töpörtyűs, sajtos, vajas, krumplis pogácsákat majszoltunk és kortyoltuk a forralt bort. Ennél a vendéglátásnál az nagyon jó, hogy itt nem lehet külön-külön kikérni az adagokat, és elvonulva elfogyasztani. Jó volt találkozni olyan ismerősökkel, akik csak a másik klub rendezvényein vesznek részt. Feltűnt, hogy milyen sok új tag van, bár azok sem a fiatalabb korosztály képviselői.

Szombaton a Városi Sportcsarnokban megrendezett VI. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztiválon és Kézműves Kirakodó Vásáron vettünk részt. Ezt a Pásztor Tüzép szervezte a Városi Önkormányzat, a helyi és a kistérségben található civil szervezetek támogatásával. A sikeres szervezésnek köszönhetően évről évre egyre több 5 fős csapat jelentkezik résztvevőnek. Kibővült a versenyzési kör is, ugyanis az elmúlt évtől kezdődően fogó pálinka és aprósütemény készítésben is összemérhették tudásukat az előzetesen jelentkezők. A rendezvény helyszínére látogatókat a versenyzők szívélyesen kínálták a finomságokkal, de meglepően alacsony árak ellenében étkezési lehetőség is volt. Közben a színpadon zenés-táncos műsorszámok váltogatták egymást. A rendezvény óriási érdeklődés mellett zajlott.

Vasárnap Szolnokra szerveztek autóbuszos kirándulást a szervezők. A jelentkezők megtöltöttek egy nagy autóbuszt. Először a Szolnoki Hadkiegészítő Múzeumba látogattunk, amely kiállítás 2005. július 15-én, a megyei hadkiegészítő parancsnokságok megalakulásának 50. évfordulója alkalmából nyílt meg. Az idegenvezető általános tájékoztatása után először a „Csak az jöjjön katonának…” sorkatonai emlékkiállítást néztük meg, amely bemutatta a magyar hadkiegészítés 1715-2004 közötti történetét. Betekintést kaptunk a sorkatonai szolgálat utolsó 136 évébe és a toborzás történetébe. A kiállítás ismereteket nyújtott a hadkiegészítő parancsnokságok kialakulásáról, a személyügyi, szociális, érdekvédelmi és kegyeleti feladatokról, valamint a katonai igazgatás és hadkiegészítés feladatairól. Képet kapunk a sor- és tartalékos katonai szolgálatról, a harckészültségről, mozgósításról,  a területvédelemről, ill. a katonai élet jellemzőiről a különböző korokban.

A „Katonai életképek” című több mint 50 festményből álló kiállítás a Magyar Néphadsereg 1952-1988 közötti időszakát eleveníti fel hivatásos képzőművészek alkotásaival, ahogyan ők látták az adott korban a katonai élet mindennapjait. A festmények alkotói közül sokan részesültek magas művészeti elismerésben, többek között Munkácsy-díjban, Érdemes művész elismerésben, a HM pályázatokon nívódíjban.

Örömmel fedeztük fel az egyik nagyméretű tablón, hogy az MCCC egyik elnökhelyettese Dr. Abonyi Mátyás 2002-ben Ferdinándy Gejza díjat kapott, amelyet a Honvédelmi Miniszter a katonai közigazgatásban tartósan végzett kiemelkedő munkásság, a honvédelmi igazgatás korszerűsítése érdekében kifejtett átlagon felüli teljesítmény elismerésére alapított.

A Hadkiegészítő Múzeum után szabad program volt az autóbusz visszaindulásáig. Megnéztük a városközpontban az Agóra épületében a vasútmodell kiállítást. Legjobban a Veresegyházi modellezők által épített 150 méter hosszú bonyolult pálya és a különböző állomások makettje tetszett. Ezen kívül még nyolc modellező csapat állított ki. A második leghosszabb pálya 100 méteres volt. Az egész kiállítás rengeteg gyereket és felnőttet vonzott.

Kisétáltunk a Tiszához és megnéztük a Tiszavirág gyalogos- és kerékpáros hidat, amely 444 méteres, kecses ívével Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja. Az óriási, repdeső szárnyú kérészre hasonlító híd összeköti a belvárost a Tiszaligettel, a város „tüdejével”, a sport és szabadidős intézményeknek helyet adó erdős-ligetes parkkal. A ligeti hídfőnél található a diákok híres lakatfala, míg a városi hídfőnél a Tiszai hajósok tere. Rajta jól megfér egymás mellett az I. világháborús emlékmű, az országzászló és a Kérészek násztánca elnevezésű szökőkút.

Városi sétánk során láttuk a Zsinagóga hófehér, csipkézett falú, csodás kupolával díszített épületét, az ötszög alakban, vörös téglából emelt református templomot, amelynek 28 méteres középső tornyát egy kakas uralja, emiatt kakasos templomnak is nevezik a szolnokiak. A Református templom után a megye kulturális életének egyik központját, a Szigligeti Színház   épületének jellegzetes homlokzatát nézegettük. Jó lett volna több időt eltölteni ebben a szép városban, de igyekezni kellett vissza a főtéri találkozóhelyre az autóbuszunkhoz.

Visszaérkezve a kempingbe, varázslatos illatok fogadtak. Készült a marha és a disznópörkölt a klubok ajándékaként. A szokásos módon kipakoltuk az asztalokat, megterítettünk és sorban álltunk az ételkiosztáshoz. Köretről, savanyúságról, italról mindenki maga gondoskodott. Evés után sokáig még az asztaloknál maradtunk beszélgetve, többen énekelve. Estefelé felhangzott a diszkó zene, amelyre néhányan még táncra is perdültek.

Martfűn nagyszerű lehetőség kínálkozik sportolásra, testmozgásra, kikapcsolódásra. 2011-ben elkészült az EuroVelo, az Európai Unió által jóváhagyott hálózathoz kapcsolódó, Szolnokot Martfűvel összekötő kerékpárút. Csodálatos 33×18 méteres úszómedence van a hatalmas területű fedett fürdő épületben ahol még két gyógymedence, aquafitness/tanmedence, gyermekmedence és a kültéren még gyógymedence áll rendelkezésre. Külön térítés ellenében különféle szaunák is igénybe vehetők.

 Jól éreztük magunkat ezen a kora tavaszi rendezvényen. Az idő is kegyes volt hozzánk, csak az utolsó napon vált hazaküldőssé, ugyanis éjféltől kezdve folyamatosan esett az eső. Nagyon jó ötlet volt a szervezők részéről, hogy a két klubnak közös találkozót szerveztek. Köszönet érte, reméljük, hogy lesz még részünk hasonló találkozókban. 

Katona Júlia

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés