Magyar Camping és Caravanning Club
2016. év beszámolói: [ 2016 Szilveszter ] [ "Szeretet-vendégség" ] [ Kiskunhalas ] [ Bogács ] [ Tiszaföldvár ] [ Dunaföldvár ] [ Pádis fennsík ] [ Orosháza Gyopáros ] [ Dahlia Rallye ] [ Ada ] [ Szántód ] [ Bajmóc ] [ Szob ] [ Balatonboglár ] [ Dömös ] [ Celldömölk JUFA ] [ Szentes ] [ Kerekdomb ] [ Agárd Húsvét ] [ Martfű ] [ Farsang 2016 ]

Szentes

Május 1. Szentesen

  • 04. 28. – 2016. 05. 01.

Kedves kis szösszenet hívott Szentesre az MCCC web lapján: „Kemping a Kurca partján tárt karokkal minket vár”. Nem volt egyszerű a városközponttól kb. 500 méterre lévő Széchenyi ligetben, a város szabadidő központjában megtalálni a kempinget, illetve annak bejáratát. A GPS irányított a régi, de már lezárt bejárathoz, az új bejárat kiírását meg nem láttuk. Némi bizonytalankodás után az étteremből éppen kijövő kempinges társak segítségével sikeresen bejutottunk a kempingbe. Jártak így többen is! Említették a recepción, hogy érdeklődéssel figyelték az előttük oda-vissza haladó lakóautókat.

Bár a meteorológusok a hét végére esős-hűvös időt jósoltak, a jelentkezők többsége már csütörtökön megérkezett Szentesre, amely város Magyarország dél-alföldi régiójában, azon belül Csongrád megyében, a Tisza és a Hármas-Körös által közrefogva helyezkedik el a Kurca-folyó két oldalán. Szentes Csongrád megye harmadik legnépesebb városa, amely 1883-tól 1950-ig megyeszékhely volt, ez után Hódmezővásárhely, majd 1962 óta Szeged a megyeszékhely.

A kemping a hét hektáros Szabadidő Központban, természetvédelmi területen, a Kurca és a Vecseri-fok-csatorna által határolt szigeten van. Öreg fái közül a platánok, vadgesztenyék és a magas kőrisek értékesek. Alattuk kis- és nagylevelű hársak, narancseper, zöldjuharfák láthatók. De híresek az örökzöld mocsári ciprusok, fekete- és simafenyők, ill. az öreg kocsányos tölgyek is. A Kurca-parton száz éves platánsor vezet a strandfürdőig. Ilyenkor tavasszal, üde színeivel különösen gyönyörű ez a környezet. Sajnos az előző napok kiadós esőzéseinek eredményeként eléggé fellazult a talaj, ezért inkább mindenki az aszfaltút mellett helyezkedett el, kihagyva a nagyon romantikus Kurca-parti beálló-helyeket.

Pénteken kissé szemerkélő esőben városnéző sétára indultunk. Megnéztük a város főterén álló neoreneszánsz stílusú egykori megyeháza épületében a Koszta József Múzeumot. Idegenvezetőnk elmondta, hogy Koszta József közel 30 évig egy Szentes melletti tanyán élt és dolgozott. Halála előtt úgy rendelkezett, hogy képeit a szentesi múzeumra hagyja, ezért hálából a múzeum 1949-ben felvette Koszta József nevét.

A múzeumban képet kaphattunk a középkorról, a török hódoltság és a Rákóczi szabadságharc időszakáról. Láttunk férfi és női bábúkon korabeli viseleteket. Bemutatták a paraszti gazdálkodás térben és időben változó formáit. Nagyon szép volt a céhes emlékanyag a mesterségek utcájában, ahol egy-egy boxban szentesi iparosok bábúi (takács, mézeskalácsos, gyertyaöntő, talicskás, bognár, szűcs, szíjgyártó, kádár, korsós, kovács, cipész stb.) voltak láthatók munkahelyi környezetükben, szerszámaikkal. A falon az iparos családok neve is olvasható volt.

Nagy terjedelmű volt a képzőművészeti kiállítás, amelyben a városból elszármazó vagy helyben alkotó festők, grafikusok, szobrászok műveiből volt ízelítő. Itt láttuk Koszta József több képét is. Megnéztük „A Vizsolyi Biblia 425 éve” című vándorkiállítást is, amely a szentírás magyar nyelvre fordításának és kiadásának 425. évfordulójára készült. A Károli-bibliát 1589-90-ben nyomtatták 800 példányban, amelyből mára 54 példány maradt, ebből 24 található Magyarországon. Kijőve a múzeumból, már ragyogóan sütött a nap. Fotóztunk, csoport és egyéni képek készültek.   

Este ismét közös program volt. Már délután folyt a rőzsegyűjtés, folytak az előkészületek a szalonnasütéshez, zsíros kenyerezéshez. Milyen jó volt, hogy az aranyos Kaszab Pista most sem felejtette otthon a harmonikáját. Hangulatos, kellemes estét töltöttük együtt zenével, énekkel, végül még tánccal is.

A szombati program Csongrádi kirándulás volt. A szép napsütéses időben 18-an kerékpárral és öten autóval indultunk útnak. Remek volt a csaknem végig kiépített kerékpárúton való haladás, amelynek nagy része a gáton vezetett csodás kilátást nyújtva a gyönyörű természetre. Odafelé lekanyarodtunk a Kőrös-torokhoz, amely Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse. Nem véletlenül emlegetik magyar tengerpartnak, mert alacsony nyári vízálláskor a lapos tengerpartokra emlékeztet a homokfövenye. A Kőrös-torkolata minden évszakban csodálatos panorámával fogadja az ide érkezőket. 

Visszatérve a Tisza-menti gátra rövidesen elértük Csongrád óvárosát, a Belsővárost. Ez az Alföld egyetlen népi építészeti műemlék együttese, amely 37 épületegységből áll. A műemléki védettség alatt álló házak alapjait 200-300 évre becsülik. Tetejüket nád borítja, falaik fehérre meszeltek, aljuk feketével van elhúzva. A házak egy részét napjainkban is lakják, de többségük már vendégházként üzemel. Szerettünk volna bemenni a Kovács műhely feliratú házba, amelynek kilincsére kulcs volt akasztva, de sajnos nem jártunk sikerrel.

Haladtunk tovább a város főtere felé. A város két középiskolájának diákjai akkor ballagtak a főtéren. Szülők, rokonok, ismerősök virággal a kezükben várták, hogy elhaladjon előttük a menet. A hangszórókból ballagási dallamok voltak hallhatók. Kis csapatunk elvonult a cukrászda felé, ott fagyiztunk, sütiztünk, pihentünk egy kicsit, majd elindultunk visszafelé. Igyekezni kellett, mert 14 órára közös ebéd várt minket a kemping melletti Liget étteremben. Hazaérkezve a kempingbe a kerékpár km órája 28-at mutatott. Nagyon jó túra volt, állapítottuk meg, máskor is szívesen vállalkozunk ilyen útra.

A közös ebéd jó hangulatban telt. Az egységes leves és desszert mellett három féle menüből lehetett előzetesen választani. Az ebédelés után következett a tombola. Jól szórakoztunk azon, hogy ki milyen tombolatárgyat nyert, reméltük az új húzásnál, hogy talán sikerül elnyerni azt. A főnyeremény Agárdi kempingezés volt. Jól megtapsoltuk a nyerteseket.

Vasárnap május 1.-ét ünnepeltük. Egy kis csapat májusfával, lufival felszerelve mozgalmi dalokat énekelve felvonult, vagyis szépen felsorakozva bejárta a kemping területét. Közben jött a hír, hogy közös reggelire vagyunk hivatalosak az MCCC vendégeiként. A május elsejei hagyományoknak megfelelően virsli mustárral volt a menü, közben harsogtak a jól ismert május elsejei mozgalmi dalok CD-ről. Ez a közös étkezés jelentette a búcsúzást, ugyanis sokan már délelőtt pakoltak és indultak haza. Ezúttal nem volt hazaküldős az időjárás, egész délelőtt sütött a nap. Jól tettük, hogy nem hittünk a meteorológiai előrejelzésnek és jöttünk kempingezni.

Köszönjük Krausz Józsinak, hogy ezt a remek találkozót megszervezte.

Katona Júlia

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés