Magyar Camping és Caravanning Club
2016. év beszámolói: [ 2016 Szilveszter ] [ "Szeretet-vendégség" ] [ Kiskunhalas ] [ Bogács ] [ Tiszaföldvár ] [ Dunaföldvár ] [ Pádis fennsík ] [ Orosháza Gyopáros ] [ Dahlia Rallye ] [ Ada ] [ Szántód ] [ Bajmóc ] [ Szob ] [ Balatonboglár ] [ Dömös ] [ Celldömölk JUFA ] [ Szentes ] [ Kerekdomb ] [ Agárd Húsvét ] [ Martfű ] [ Farsang 2016 ]

Tiszaföldvár

 Évadzáró Tiszaföldváron

2016.10.20-23

Tiszaföldvár ismét egy új helyszín a kempingtalálkozók sorában. A 12.000 lakosú Tiszaföldvár Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén a Tiszazug északi peremén a Tisza bal partján Szolnoktól déli irányban kb. 25 km távolságra fekszik. A Tisza-menti termálfürdők népszerű települései közé tartozik. Az előzetesen meghirdetett program olyan csábító volt, hogy a hét végére jelzett esős idő ellenére ismét sokan jelentkeztünk a találkozóra.

A társaság nagyobb része a csütörtöki nap folyamán megérkezett a Nyírfa kempingbe, amelynek szépen karbantartott füves talaján árnyékos és napos helyek közül válogathattunk. A mellékhelyiségek tiszták, tágasak, melegek voltak. A fürdő már a téli nyitva tartás szerint működött, ezért csütörtökön csak egy termál medence volt feltöltve, de az is csak délután 3 óráig volt látogatható. Péntekre azután feltöltöttek még három kinti gyógyvizű medencét, így a további napokon válogathattunk a 31-36-37-39 fok hőmérsékletű vizek közül 10-18 óráig a nyitvatartási időben. Nyáron jobbak a lehetőségek, mert még egy 28 fokos vízforgatós uszoda is rendelkezésre áll. Este egy kis baráti beszélgetésre ültünk össze a kb. 40 fő befogadására alkalmas társalgóban.

Pénteken buszos kirándulásra indultunk Szolnokra. Megnéztük az egy hónappal ezelőtt megnyitott RepTár Interaktív Repülőmúzeumot, amely Kelet-Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása. A Múzeum alapterülete kb. 60.000 m2 amelyből 4.500 m2 fedett. A fedett rész a felújított egykori Szolnoki Vasútállomás épülete, amely egyben Magyarország legrégebbi vasútállomása, védett műemlék. Idegenvezetőnk először az udvaron felállított harci repülőgépeket, légvédelmi eszközöket, helikoptereket mutatta be és mesélt érdekességeket a hazai repülési történetéből. Katonaviselt kempingtársaink lelkesen bekapcsolódtak és egészítették ki a történeteket. Csaknem a kinti program végére értünk, amikor a nagy cseppekben eleredt eső bezavart a fedett kiállítótérbe. Itt további haditechnikai eszközöket, hajtóműveket és interaktív eszközöket néztünk meg, próbáltunk ki.

Miközben a nézelődtünk az impozáns kiállító teremben, jött az értesítés, hogy elkészült az ebédünk, igyekezzünk a Múzeum éttermébe a megrendelt ebédünket elfogyasztani. Sárgaborsó leves füstölt hússal, krumplipüré sült oldalassal, savanyúsággal volt ebédre. Ebéd után kényelmesen kávéztunk, közben egy szórólapon felfedeztük, hogy a közelben van a Marcipán cukrászda. Az édesszájú kempingesek máris tudták merre kell venni az irányt. Bár esett az eső, átgyalogoltunk a cukrászdába, annak nagy választékából könnyedén választottunk. A megbeszélt időre a busz előállt a cukrászdához és hazafelé vettük az irányt.

Délután kedvünkre pancsolgattunk a meleg vízben. Szaunázni is volt lehetőség. Este a társalgóban gyülekeztünk. Májkrémes és zsidó tojásos szendvicsek halmaza várta az érkezőket a szorgos-kezű hölgyeknek

köszönhetően. Került még az asztalra főtt kukorica, otelló szőlő és sült tök is. Miközben fogyasztottuk a finomságokat, Krausz Józsi röviden beszélt az év kempinges eseményeiről, majd ismertette a jövő évi programtervezetet. Kérte, hogy akinek ötlete van, az javasoljon programot, akinek meg lehetősége van, vállalkozzon valamely program megszervezésére.

Közben a megbeszélés fórummá alakult. Többen kérték, hogy kerüljön vissza a találkozókra jelentkezettek neve a web lapra, ha nem a saját, akkor valamilyen anonim megoldással. Esetleg jelszavas belépés legyen. Nagy vitát váltottak ki a fegyelmezetlenség megszüntetésére vonatkozó kezdeményezések. A jelentkezéssel együtt kellene-e előleget befizetni? Mi legyen azzal, aki jelentkezik, de mégsem vesz részt a programban, vagyis nem mondja le időben? Jó-e az, hogy átjárhatók a klubrendezvények? A parlamentáris forma hamar felbomlott. Sokan beszéltek egyszerre. Megoldások nem születtek, végül is a parttalanná vált vitát Józsi felfüggesztette.

Szombaton reggel napsütésre ébredtünk. Gyalog sétáltunk át a Tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeumba, amely Magyarország első földrajzi szakmúzeuma. Egy helybeli földrajztanár Dr. Varga Lajos alapította 1956-ban. Az intézményben található hazánk egyik legnagyobb jégkorszaki nagygerinces őslénytani gyűjteménye. A Tisza medréből kikerülő óriási csontok egy része mamut-, őstulok-, ősbölény-, óriásszarvas maradványok. A gyönyörű kiállító termekben minden megfogható, megtapogatható. Másik teremben a Tisza-vidék állat és növényvilágával ismerkedhettünk meg. A múzeum 2012-ben megkapta az év múzeuma díjat. Kilépve az épületből gondozott kertbe érkeztünk, amelyben fűszernövények voltak láthatók gondosan feliratozva. Itt a múzeum egy fedett, oldalt nyitott helyiségében vendégül láttak kemencében sült kenyér-lángosra és szilvás kiflire. Tekintve a bőséges vendéglátást ez az ebédünk volt.

Visszaérve a kempingbe láttuk, hogy a kemping melletti területen lovas kocsik, hintók gyülekeztek. Rövidesen indult a szüreti felvonulás. Közülünk többen is vállalkoztak egy kis kocsikázásra, ami végül 2,5 órás lett. Mivel még mindig sütött a nap, a remek idő fürdésre csábított. Kincses Marika ez után hozzálátott az esti közös vacsoránk, a gulyásleves elkészítésének. Ismét bevonultunk a társalgóba és megterítettük az asztalokat. Étkezés előtt, tekintettel az 1956-os forradalom 60. évfordulójára, Krausz Józsi kérésére, egy perces főhajtással adóztunk a hősök emlékének, majd elfogyasztottuk az ételt. A gulyásleves nagyon finom volt, köszönet érte Marikának.

Vasárnap már készülődtünk haza. Kellemes hétvégét töltöttünk együtt és nagyszerű programokban volt részünk. Köszönjük a szervező munkát Krausz Józsinak.

Katona Júlia

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés