Magyar Camping és Caravanning Club

Zalaegerszeg, évadzáró

Zalaegerszeg, évadzáró találkozó

2017.10.18-23

Évadzáró találkozóját az MCCC Zalaegerszegen - varázslatosan szép környezetben - a Gébárti tó félszigetén az Aquatherma Termálfaluban lévő Kempingben rendezte meg. A találkozó csak szerdától indult, de a vonzó helyszín és a ragyogó napsütéses őszi idő miatt már hétfőtől folyamatosan érkeztek a kempingesek. Szerdára már csaknem teltház lett a kempingben.

Csütörtökön délelőtt ködös, párás időben, autóbuszos városnézésre indultunk. Beérve a városba először egy közel öt méter magas Szent István szobor, Szórádi Zsigmond alkotása fogadott. Első királyunk monumentális alakja nyugat felé tekint, kitárt palástja domborművein a román kori művészet esszenciája jelenik meg. Innen gyalogosan indultunk tovább. Megnéztük a Mária Magdolna tiszteletére épített templomot, amelynek alapkövét 1748-ban rakták le. A templom bejáratánál olvashattuk a következőket: „Ha hiszel imádkozz, ha nem hiszel csodálkozz, ha művelt vagy viselkedj tisztességesen.” A templom mellett Szent Flórián és a Szentháromság szobor kapott helyet. Ugyancsak itt láttuk Mindszenty József hercegprímás, esztergomi érsek emlékét, aki 25 éven át a város plébánosaként szolgált e falak között.

A Deák Ferenc téren megnéztük Vay Miklós 1879-ben közadakozásból elkészített Deák Ferenc szobrát. Ez a hely volt ugyanis politikai tevékenységének egyik színhelye. A szobor az egykori Vármegyeháza, ma Megyei Bíróság előtt áll. Láttuk a Kvártélyházat, amely tiszti lakások céljára készült 1765-77-ig. A Dísz téren a Városháza mellett a „Sakkozók” című szobor tetszett, mert a sakkozók mellett második párként le is lehetett ülni. Ötletes volt a Földönjáró toronyóra is, amelyet 2017.10.12-én helyeztek ki a közelben. Ez egy Zalaegerszegi templomból lett kiszerelve. Üvegfalon át látható az óra szerkezete. Teljesen működőképes, még harangozik is.

Buszra szálltunk és felmentünk a Bazita tetőre és megnéztük a 95 m magas TV tornyot, de sajnos a hely kínálta panorámában a délelőtti nagy köd miatt nem tudtunk gyönyörködni. Mire hazaértünk felszállt a köd, kisütött a nap, élvezet volt pancsolni a fürdő kinti és a benti medencéiben.

Csütörtök este volt a találkozó megnyitója a kemping területén lévő Vadkacsa étteremben. Megtisztelte jelenlétével megnyitó ünnepségünket Tolvaj Márta polgármester helyettes asszony és a Kemping vezetője is. A köszöntő mondatok után a polgármester helyettes asszony beszélt a városfejlesztési tervekről, kiemelve a turizmus fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseket. Krausz József elnökhelyettes az év további találkozóinak programját ismertette.

Pénteken 10 órára kerékpáros kirándulás volt meghirdetve a kb. tizenegy km-re levő Egervári kastélyhoz. Ezúttal is nagy volt a köd, ezért a kerékpáros túra autós kirándulássá alakult át lakókocsis társaink jóvoltából. Autós karavánunk hamar megérkezett Egervárra és megpillanthattuk a négy sarokbástyás felújított kastélyépületet. A kastélyépületben találkoztunk Gyerkó Gáborral, Egervár

polgármesterével, aki rövid tájékoztatást tartott a kastélyról. Elmondta, hogy a kastély mai változatának ősét Egervári László építette 1477-89 között, később a Nádasdy család birtokába került. Az elbukott Rákóczi szabadságharcot lezáró szatmári béke után a vár erődítmény jellegét meg kellett szüntetni, így alakult ki a mai U alakú épülettömb. A várkastélyban Magyarország első okostelefonos látogató-vezetési rendszerét alakították ki. A vezetés 20 állomáson keresztül mutatta be az egykori reneszánsz várkastélyok falai között zajló életet. A termeket reneszánsz és kora barokk bútorok másolataival rendezték be, amelyeket a látogatók is kipróbálhattak: be lehetett ülni a trónszékbe, meg lehetett nézni, mit rejtenek a komód fiókjai.

Egervár község közepén, az útkereszteződés fölé magasodó dombocskán láttuk Délnyugat-Dunántúl legnagyobb késő gótikus templomát. Eredetileg szerzetesi egyháznak épült Szent Ferenc rendje számára. A kolostortemplom építtetője is a kastélyt építtető Egervári László volt. Emlékét tábla őrzi.

Hazafelé menet először megálltunk Türjén, hogy megnézzük a 13. században épült prépostsági templomot. Ez a templom az elmúlt időszakban különleges felfedezés színhelye volt: „Szent László-legenda” freskót találtak a templom északi falán. A lovagkirályról készített falfestmény eddig csak néhány helyen volt ismert: Terecske, Ócsa, Vizsoly templomában és két Felső-Tisza vidéki templomban. Sajnos nem volt szerencsénk, nem tudtunk bejutni a templomba, így csak csoportképet készítettünk előtte.

Következő megállónk Csehimindszent volt. A hangulatos hegyháti településen, az eredeti állapotba helyreállított Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a település polgármestere – a bíboros testvérének unokája – fogadott minket az előzetes egyeztetésnek megfelelően. Elmondta, hogy az itt látható kiállítás azonos annak az időszaki kiállításnak az anyagával, amely eddig a Terror Háza Múzeumban volt látható. Fotók és dokumentumok segítségével kaptunk képet Mindszenty József életútjáról, láthattuk személyes tárgyait valamint, egy elsötétített szobában börtönéveinek emlékeit.

Szombaton Sümegre látogattunk. 54-en várakoztunk a 9 órára megrendelt 54 személyes buszra. Most is sűrű ködben utaztunk, sőt az egész délelőtt ködös volt. Idegenvezetőnk a várban -lovagi ruhában- József lovag volt. Elmondta, hogy Sümeg vára hazánk egyik legnagyobb, leglátványosabb és legépebben maradt vára. A vár első említése 1292-ben történt. IV. Béla parancsára építtette a veszprémi püspök. Ez után több tulajdonosa volt a várnak. A török sosem tudta bevenni, viszont a Rákóczi-szabadságharc után a labancok felrobbantották. A vár évszázadokon át pusztult, régészeti feltárása az 1960-as években történt. A vár kapitánya 1989. óta Papp Imre, akinek nagy érdemei vannak a vár folyamatos rendben tartásában, a változatos programok biztosításában.

Társaságunkat a várlátogatás után ebéd várta Zalaegerszegen a Kiskondás étteremben. Az előzetesen megrendelt vadpörköltet dödöllével jó étvággyal elfogyasztottuk, majd indultunk vissza a kempingbe.

Estére meglepetés vacsora volt program szerint a kempingben. A meglepetés az sült kolbász volt. Tamás és Józsi a szabadtéri sütögetőnél sütötték az illatozó kolbászt, többen csapolták és itták az MCCC sört. Mindezt az egyre hűvösödő időben kinn a szabadban, mert az étterem mindkét helyiségében vacsorázók foglalták el a helyet. Amikor végre elhagyták a helyiségeket, akkor bemehettünk. A sült kolbász nagyon finom volt. Tamás elmondta, hogy amikor Tatán voltunk, akkor ott tejbe-vajba fürösztöttek a rendezők, de Zalában mindenki láthatja, hogy itt még a kerítés is kolbászból van. Aki repetázni akart, az többször is kaphatott. Miután jól laktunk még sokáig beszélgettünk, majd megszólalt a zene és táncos lábú társaink táncolni kezdtek késő éjszakáig.

Vasárnap a Göcseji Falumúzeumba látogattunk. Kerékpárral volt tervezve a Skanzen megközelítése, de az ismét párás-ködös idő a kerékpározók egy részét megfutamította, így a társaság fele személyautóval utazott a helyszínre. Bevártuk egymást és együtt indultunk az idegenvezetővel a terület bejárására. Megtudtuk, hogy a Göcseji Falumúzeum 1968. óta fogadja a látogatókat. Jelenleg 40 különböző építményből (lakóházak, fatemplom, istállók, pajták, ólak, pálinkafőző kunyhó, szőlőhegyi pincék, útszéli keresztek) és több száz berendezési tárgyból áll. A Zala holtága mellett létrehozott gyűjtemény épületeinek többségét Göcsej kis falvaiból telepítették át: azokat szétbontva szállították ide és építették újra fel. A múzeum valójában egy elképzelt falu, amelynek épületei így soha nem álltak együtt, de a mai kor embere számára hitelesen tudnak szemléltetni egy 19. század végi egyutcás településtípust. Hűen idézik fel azoknak a lakóházaknak a hangulatát, melyekben általában több generáció élt együtt.

A Skanzenból átsétáltunk az Olajipari kiállítást megnézni. Ez egy 30000 m2 területű állandó szabadtéri kiállítás, amelyben a szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) műszaki emlékei tekinthetők meg, szoborparkjában pedig kiemelkedő hazai szakemberek mellszobrai láthatók. Bár már dél felé járt az idő, a többi naptól eltérően napsütés helyett rövidesen esőre lehetett számítani. A kerékpárosok igyekeztek vissza, az autósok kényelmesebb tempóban, de szintén indultak vissza a kempingbe.

A társaság nagy része vasárnap a déli, délutáni órákban hazaindult az esősre fordult időjárás miatt. Akik kitartottak, most is - mint minden este - összeültek a Vadkacsa étteremben, ezúttal zsíros kenyér partira, beszélgetni, zenét hallgatni és táncolni.

Ez az évadzáró találkozó is nagyon jól sikerült! Kellemes napokat töltöttünk együtt, sok jó programban vettünk részt. Megtudtuk, hogy Zalában kolbászból van a kerítés is, ezért ide mindig szívesen jövünk vissza. Köszönjük a nagyszerű szervezést Funk Tamásnak és Krausz Józsinak. Nagyon jó házigazdái voltak a találkozónak.

Katona Júlia

- - - hirdetés - - -
logó tervezés Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek