Magyar Camping és Caravanning Club

Felvidéki találkozó

Felvidéki Karaván Találkozó

2017.05.24-28

 

Ismét határon túli kempingezésre indultunk. Ezúttal észak felé a Felvidékre vettük az irányt. Egyik kedves szlovákiai kempinges társunk vállalta a találkozó megszervezését és a program összeállítását. Még az időjárás felelőssel is sikerült egyeztetnie, mert a találkozó időtartama alatt remek szélcsendes, esőmentes, napos, igazi kirándulóidő volt.

Szerdán a jelentkezettek nagy része megérkezett. Elhelyezkedtünk a Zólyom város szélén lévő Neresnica Campingben, ami gyönyörű természeti környezetben található ACSI minősítésű kemping.

Csütörtökön reggel gyalogosan indultunk kirándulni Zólyom első várába, a Pusztavárba (Pusty Hrad), amelyet a tatárdúlás után IV. Béla rendeletére építettek. Ennek a várnak a romjai a város fölött állnak 570 méter magasan, 4,7 hektárnyi területen, ezáltal Közép-Európa legnagyobb várai közé tartozott. Megközelítése kijelölt turistaúton történt, többször fagyökerek, lépcsők, meredek köves, csúszós, keskeny ösvényeken keresztül. Nem volt egyszerű feljutni, többen fel is adták és inkább visszafordultak. De megérte feljutni a csúcsra, mert páratlanul gyönyörű kilátás nyílt onnan a városra és a környező hegyekre, településekre. Éppen ott tartózkodásunk idején küszködtek a munkások magyar királyok (II Endre, IV. Béla, László stb.) nagyméretű faszobrainak felhozatalával és elhelyezésével.

Délután a Zólyomtól 3 km-re levő Borová hora Arborétumba látogattunk. A csaknem 50 hektár területen több mint 1000 különböző formájú és fajtájú fa, több mint 600 rózsa és különféle egzotikus fajok fordulnak elő. Május végén tartották a rododendron napokat. Csodás, nagyméretű virágzó bokrokban gyönyörködhettünk a fehértől a sötétliláig szinte minden árnyalatban. Az úton nyilakkal jelezték a rododendronokat, eltévedni sem lehetett. Szlovák barátaink 8 személyes busszal ingajáratban szállítottak minket a Kemping és az Arborétum között oda-vissza. Ezúton is köszönet érte.

Este sütögető partit tartottunk. Tárcsán sült a szalonna és kolbász a gáláns MCCC ajándékaként. A hozzávaló paprikát, paradicsomot, hagymát saját készletünkből halmoztuk fel gusztusos elrendezésben nagy tálcákra. Köszönhettük még az MCCC-nek egy sörös hordót is, amelynek csapolását férfi klubtársaink nagy szakértelemmel végezték. Szólt a zene, vidám hangulat volt. Többen dalra is fakadtak. Együtt elénekeltük ismét a kempinges dalunkat, amelynek szerzője Krausz Józsi elnökhelyettesünk. Az esti hűvösödő időben jól esett a tábortűz köré gyűlni. Néhányan még itt is sütöttek szalonnát.

Pénteken reggel 9 órakor gyülekeztünk a kapunál, mert buszos kirándulásra indultunk Selmecbányára. Először a Selmecbánya közelében, a Selmeci-hegység övezte völgyben a Szentantali Koháry-Coburg kastálynál (Sväty Anton) álltunk meg. A dombtetőn álló barokk-klasszicista stílusú kastély teljes egészében épségben vészelte át az évszázadok viharait. Gazdagon díszített termeiben csodálatos bútorkiállítást láthattunk, amelynek egy része eredetileg is a kastélyhoz tartozott. Az épület helyén egykor vár állt, erre építkezett 1744-ben gróf Koháry András. Érdekessége az épületnek a naptár szimbólumok használata: 365 ablak, 52 terem, 12 kémény, 7 árkád, 4 bejárat. A belépőjegyeken kívül kifizettük a magyar idegenvezetés díját is, de még a csoport indulását megelőzően betoppant egy szlovák házaspár, ami ezt nem tette lehetővé. Helyette adtak egy leírást, aminek részünkről történő felolvasása jelenthette a magyar idegenvezetést.

Selmecbányára érkeztünk. Itt a Bányászati múzeumot szerettük volna megnézni. A magyar nyelvű idegenvezetést csak 4 óra múlva ígértek, de ezt nem vártuk meg, inkább a városi sétát választottuk. Selmecbánya szerepel az UNECSO világörökségi listáján. A város központjában 360 műemlék található. Gyönyörűek, a történelmi hangulatot árasztó óvárosának terei, hangulatosak a domboldalakon kanyargó utcácskái, csodásak a mindenhonnan látható templomtornyai.

Burján Icka javaslatára elsétáltunk a Betlehemhez, amely az egyik legnagyobb fából készült mozdítható Betlehem egész Szlovákiában. A faragás hűen mutatja Selmecbánya történelmi városának fejlődését és hagyományait. Az első motívum az arany és ezüst bányászat. Itt láthattuk a kőfejtést, aranymosást és az ércek útját. Ezt követően az aprítási, rostálási és az olvasztási folyamatokat ábrázolták. A továbbiakban a pénzverés folyamatai voltak láthatók.

A város minden pontjáról látszik a Kálvária. Ez a Kárpát-medence legszebb, de minden bizonnyal a leglátványosabb Kálváriája. Selmecbánya városképét meghatározza a szabályos vulkáni kúpon magasodó tizenkilenc kápolnából, három templomból és a szent lépcsőkből álló barokk kori épületcsoport. A felső templomot német, a középsőt magyar, az alsót szlovák templomnak hívták, mert búcsú alkalmából ilyen nyelven miséztek bennük. Ez a kálvária nemcsak szép fekvése miatt híres, hanem mert a klasszikus 12 stáció mellett, amely bemutatja Krisztus szenvedéseit, a másik 7 Mária szenvedéseit foglalja össze. Jelenleg folyik a felújítása. Igazán erőt próbáló a meredek hegyoldalon végighaladni az egyes stációkon, de megéri! A csúcsról a városra és a Selmeci-hegység vulkanikus eredetű völgyeire nyíló panoráma varázslatos.

Visszatérve a Kálváriáról buszra szálltunk és hazaindultunk Zólyomba. A szép napsütéses időben jól esett a kemping éttermének teraszán helyet foglalni, és várni azt a menüt, amit előző este megrendeltünk. Este a söröshordó közelében foglaltunk helyet. Beszélgettünk, énekeltünk, kellemesen töltöttük az időt, amíg az egyre hűvösebbé váló idő bezavart a lakóba.

A szombati programjaink Zólyomhoz kötődtek. Együtt indultunk gyalogosan a Zólyomi várkastélyt megnézni. Ezt a várkastélyt I. Lajos magyar király építtette a 14. század utolsó harmadában egy korábbi kúria helyén. Eredetileg a királyi udvar alkalmi székhelyeként szolgált, 1424-től pedig a magyar királynék tulajdonát képezték. Minimális stratégiai vagy védelmi jelentőséggel bírt. A vár ma Szlovákia egyik legjobban megőrzött 16. századi épülete. Jelenleg itt van Szlovákia leggazdagabb képtára. A gazdag kép és szoborkiállítást idegenvezetés nélkül lehetett megnézni. A Zólyomi várkastélyban született 1554-ben Balassi Bálint költő, aki a későbbiekben magyar reneszánsz költőként, a modern magyar líra megteremtőjeként, illetve a magyar szerelmi költészet első szerzőjeként vált ismertté. Emlékét a kapu mellett emléktábla őrzi.

A várlátogatás után elsétáltunk a város központjába, a Zólyomi városi ünnepség helyszínére. A felállított színpadon táncosok, énekesek adtak műsort. Körben a téren kézműves kiállítók kínálták portékáikat. Sorakoztak a gyerek játszóhelyek, állat simogatók. Kínálták az ételt-italt. Itt már egyénileg kószáltunk, majd hazatértünk. Este 6 órára volt megrendelve mindannyiunk részvételével a kemping éttermében a káposztás sztrapacska. Ez már a búcsúnk része volt. Folytattuk a búcsúzást a söröshordónk mellett is, ami feneketlennek tűnt. Énekeltünk, beszélgettünk. Újra elismételtük kempinges dalunkat, ami egyre jobban ment már.

Sok mindent láttunk, sok élményünk volt ezen a találkozón. Persze jól el is fáradtunk, de lesz időnk ezt majd otthon kipihenni. Jó az, hogy a találkozók alkalmával sok mindent megláthatunk, megismerhetünk. Várjuk a következő, hasonlóan izgalmas találkozókat!

Köszönjük szépen e találkozó programjának összeállítását, megszervezését és a lebonyolításban való részvételt Mácsai László kempinges társunknak és kedves feleségének Valikának. Külön köszönet Burján Ickának akinek szlovák nyelvtudása és önzetlen segítőkészsége nagyon nagy segítség volt az egyes helyszíneken. Köszönet illeti továbbá Krausz Józsi alelnök urat is, aki olyan mesteri módon, kedvesen, aranyosan tudja a csapatszellemet biztosítani.

 

Katona Júlia

- - - hirdetés - - -
Kempingvilág - Komfort útközben - truma falle dometic szerviz lakókocsik lakóautók kempingcikkek logó tervezés